ISIS-K, o ramură a grupării Statul Islamic, a revendicat sângerosul atac terorist din Moscova de pe 22 martie. Iată de unde provine ura grupării militante la adresa Rusiei şi mai ales a lui Vladimir Putin.
Atac terorist la Moscova. Teroriştii din ISIS-K au ucis 115 ruşi
Atac terorist la Moscova. Bilanţul atacului de vineri seară a ajuns la 115 morţi, potrivit datelor de sâmbătă în jurul prânzului. Peste 100 de persoane sunt rănite şi se află în spital, multe în stare gravă.
O ramură a ISIS a revendicat acest atac sângeros.
Un oficial american a comunicat pentru Reuters că Statele Unite dețin informații care confirmă implicarea Statului Islamic în această lovitură.
Numele complet al grupării militante este Statul Islamic din Khorasan (ISIS-K), denumit astfel după o denumire istorică pentru regiunea ce cuprindea porțiuni din Iran, Turkmenistan și Afganistan.
Această entitate a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și a câștigat rapid o reputație pentru brutalitatea sa extremă, mai scrie Reuters.
În ciuda faptului că a fost una dintre cele mai active afiliate regionale ale Statului Islamic, numărul membrilor ISIS-K a scăzut de la apogeul său în jurul anului 2018. Pierderi semnificative au fost provocate de acțiunile talibanilor și ale forțelor americane.
Statele Unite au recunoscut că capacitatea lor de a strânge informații despre grupurile extremiste din Afganistan, inclusiv ISIS-K, a fost redusă odată cu retragerea trupelor americane din țară în 2021.
ISIS-K a făcut o fixație asupra Rusiei în ultimii doi ani
Atac terorist la Moscova. ISIS-K este cunoscut pentru istoricul său de atacuri, inclusiv împotriva moscheilor, atât în interiorul, cât și în afara Afganistanului.
La începutul acestui an, Statele Unite au interceptat comunicații care confirmă că grupul a executat două atacuri simultane cu bombă în Iran, soldate cu moartea a aproape 100 de persoane.
În septembrie 2022, militanții ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atac sinucigaș cu bombă, fatal, asupra ambasadei Rusiei din Kabul.
Grupul a fost responsabil pentru atacul asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a dus la moartea a 13 soldați americani și a zeci de civili în timpul evacuării haotice a SUA din țară.
La începutul acestei luni, cel mai important general american din Orientul Mijlociu a avertizat că ISIS-K ar putea să lanseze atacuri împotriva intereselor americane și occidentale în afara Afganistanului „în doar șase luni și cu un avertisment mic sau deloc”.
Atac terorist la Moscova. Deşi atacul de vineri seară este escaladare dramatică, opoziţia faţă de Rusia nu a apărut din senin. Experții subliniază că grupul s-a opus președintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani.
Războiul civil din Siria s-a schimbat radical după intervenția lui Vladimir Putin din 2015. Rusia l-a susținut pe președintele Bashar al-Assad împotriva opoziției și a Statului Islamic.
„ISIS-K a făcut o fixație asupra Rusiei în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin în propaganda sa”, a explicat Colin Clarke, reprezentant al Soufan Center, un centru de cercetare cu sediul la Washington.
Michael Kugelman de la Wilson Center, tot din Washington, a subliniat că ISIS-K „vede Rusia ca fiind complice la activități care îi oprimă în mod regulat pe musulmani”.
El a adăugat că grupul include în rândurile sale și militanți din Asia Centrală, care au propriile lor resentimente față de Moscova.