Atacul cibernetic „Octombrie Roşu”, investigat de MAE

Atacul cibernetic "Octombrie Roşu", prin care agresorul urmăreşte să obţină date privind politica statului, este investigat în prezent de toate instituţiile cu competenţe în domeniu, susţine Ministerul Afacerilor Externe, precizând că întreprinde măsuri pentru diminuarea riscurilor la adresa securităţii.

"Având în vedere că lupta împotriva atacurilor cibernetice este extrem de dinamică şi îşi schimbă fizionomia zi de zi, Ministerul Afacerilor Externe întreprinde în permanenţă, cu ajutorul instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu, măsuri pentru diminuarea riscurilor de securitate la adresa ministerului şi a misiunilor diplomatice", menţionează instituţia diplomaţiei.
Ministerul Afacerilor Externe desfăşoară, în cooperare cu aceste instituţii, activităţi specifice, procesul fiind în derulare, informează MAE.

Serviciul Român de Informaţii a informat instituţiile vizate de un atac cibernetic prin utilizarea unui troian, chiar la momentul desfăşurării lui, precizând că "a întreprins în cooperare măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective".

Potrivit SRI, impactul atacului cibernetic denumit "Red October" este determinat atât de faptul că agresorul "urmăreşte să exfiltreze date/documente privind politica statului şi deciziile luate la nivelul unor instituţii, cât şi de faptul că, prin sustragerea parolelor de acces şi autentificare, se poate obţine accesul la alte sisteme informatice".

SRI a susţinut recent că atacurile identificate în ultimii ani arată că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României şi aliaţilor săi, "astfel încât creşterea nivelului securităţii cibernetice trebuie să constituie o prioritate a statului român".

Revista Foreign Policy a relatat, în numărul din ianuarie, că Laboratorul Kaspersky a descoperit recent o reţea mare de spionaj cibernetic sub denumirea de ”Octombrie Roşu”. Timp de cinci ani, infractorii au furat informaţii comerciale, diplomatice şi geopolitice. Acest nou val de spionaj cibernetic reprezintă, probabil, o nouă etapă în evoluţia pieţei negre a atacurilor cibernetice. Octombrie Roşu este probabil una din cele mai sofisticate operaţiuni de spionaj cibernetic din ultimul timp, efectuate de un grup de persoane.

Potrivit publicaţiei, autorii atacului colectau "informaţii de natură să intereseze serviciile secrete", putând fi vorba de "servicii secrete private".
Sursa: Agerpres