Președintele Franței, generalul de Gaulle, inițiase, la jumătatea deceniului șapte al secolului trecut, părăsirea de către Franța a organizațiilor militare NATO și se opunea intrării Marii Britanii în Piața Comună. Relațiile dintre Franța și SUA se deteriorau văzând cu ochii.
Ceea ce i-a iritat cel mai mult pe americani a fost ofensiva pe care generalul de Gaulle a lansat-o, începând din 1965, contra sistemului monetar mondial: cel al gold exchange standard (etalonul de schimb aur).
Comerțul mondial se baza pe utilizarea, ca monedă de schimb, fie a aurului, fie a două monede a căror valoare în raport cu aurul era considerată stabilă: dolarul și lira sterlină.
Pentru a asigura expansiunea economică după o perioadă de ușoară recesiune, președintele Kennedy decisese să prezinte în Congres niște bugete deficitare, care erau acoperite prin emisiune de dolari.
Generalul de Gaulle a atacat acest sistem în conferința de presă din 4 februarie 1965: „Datoriile SUA față se străinătate sunt plătite, cel puțin parțial, cu dolari, pe care americanii îi pot emite după bunul lor plac, în loc să le achite în totalitate în aur, a cărui valoare este reală…”.
Declarația a avut un răsunet enorm cu atât mai mult cu cât Franța s-a grăbit să transfere în aur toți dolarii pe care îi deținea în rezervele ei. Prețul aurului a crecut în raport cu dolarul. De la 35 uncia s-a majorat la 40 de dolari.
De aici a rezultat o jenă financiară de care responsabil era sistemul monetar mondial, dar pe care de Gaulle a agravase.
În realitate, lupta francului contra dolarului era net în defavoarea monedei franceze. A fost suficientă criza internă franceză din mai-iunie 1968 pentru a distruge total încrederea în franc.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric