Atacuri cibernetice. Care sunt motivele
De asemenea, mai multe studii recente au relevat că șase din zece americani (61%) au descoperit că datele lor personale au fost expuse într-o breșă de securitate care a afectat cel puțin unul dintre conturile lor. De asemenea, peste 44% dintre aceștia afirmă că această situație s-a repetat de mai multe ori.
Phil Muncaster, expert în securitate cibernetică la Eset, subliniază că infractorii cibernetici vizează adesea organizațiile care dețin datele în masă. În plus, aceleași motivații îi îndeamnă să atace și persoanele fizice prin metode de phishing. De asemenea, utilizatorii trebuie să fie conștienți de posibilitatea ca datele lor private să fie supravegheate de guvern sau că persoane neautorizate pot accesa informații confidențiale.
Expertul subliniază că există multiple opțiuni pentru partajarea fișierelor, însă unele, cum ar fi unitățile USB sau alte medii de stocare detașabile, sunt excluse pentru transferurile online și prezintă dezavantaje potențiale.
Există riscul compromiterii conturilor de e-mail
În ceea ce privește partajarea fișierelor prin e-mail, Muncaster atrage atenția că mulți furnizori nu asigură criptarea mesajelor odată ce acestea ajung la destinatar. De asemenea, există riscul compromiterii conturilor de e-mail și există limite de dimensiune pentru fișierele atașate, ceea ce poate restricționa trimiterea de materiale mari.
Pe de altă parte, stocarea fișierelor în cloud cu criptare „end-to-end” este recomandată pentru majoritatea utilizatorilor, oferind o soluție sigură în cazul eșecului altor metode.
Ca măsuri de securitate pentru prevenirea unor atacuri cibernetice, se recomandă alegerea unui furnizor axat pe securitate și confidențialitate, activarea autentificării cu doi factori pentru protecție suplimentară împotriva phishing-ului, setarea de linkuri cu durată limitată, utilizarea unui VPN în rețele Wi-Fi publice și verificarea limitelor de dimensiune ale furnizorilor de partajare a fișierelor în cloud, precum și utilizarea unui software de securitate.
Eset, fondată în 1992 în Bratislava, Slovacia, este una dintre principalele companii din domeniul detecției și analizei malware-ului, având o prezență în peste 180 de țări.