Departe de mine gândul de a spune că la Romsilva lucrurile merg perfect. Există disfuncționalități (inerente), există (încă) “uscături” printre miile de angajați din toată țara, însă actuala conducere a RNP, în frunte cu Gheorghe Mihăilescu (un profesionist, cu rezultate pe măsură, în domeniul silviculturii!), face eforturi susținute pentru a eficientiza/transparentiza activitatea unei Regii Naționale care are, din păcate, încă lipită pe frunte, o imagine nemeritată!

De aici, însă, și până la a arunca cu noroi într-o echipă de profesioniști, bine pregătită, care gestionează, cu rezultate foarte bune, administrarea pădurilor proprietate publică a statului, este o cale lungă, pe care eu unul refuz să o parcurg fără a analiza toate datele problemei.
De altfel, este evident faptul că, după venirea lui Gheorghe Mihăilescu la conducerea RNP-Romsilva, în urmă cu două luni, au început, suspect, diversionist și manipulator, să apară informații despre “tăierile ilegale” din județul Vâlcea, adică tocmai în zona de care răspunde Direcția Silvică Vâlcea, Direcție condusă, cu rezultate excelente, de Mihăilescu, în ultimii șase ani și jumătate! Bizară coincidență, nu? Mai ales că este știut foarte bine faptul că problemele existente în pădurile din județ sunt, într-o proporție covârșitoare, în zona ocoalelor silvice private, care excedează zona de competență a Direcției Silvice din județ! Dar ce mai contează adevărul, cât timp poți să vinzi pe piață o minciună?

Asociația pe care o conduce Gabriel Păun, Agent Green, a fost înființată în 2009, ca organizație neguvernamentală non profit, cu scopul declarat al protecției mediului și conservarea biodiversității. Demers lăudabil, mai ales că protejarea Munților Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact, și nu numai, trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi!

Luând în calcul însă, avalanșa de diversiuni (ordinare), făcute de-a lungul ultimilor ani, de așa-zișii activiști Agent Green, care au mers de la blocarea unor camioane care transportau lemn tăiat legal și resticționarea/blocarea, după bunul plac și fără a răspunde în fața legii, a circulației pe drumurile publice, și până la a prezenta imagini/filmulețe, pe pagina de Facebook a Asociației, care prezentau “defrișări ilegale masive” în diverse parcuri naționale, trag concluzia că vorbim ori de iresponsabilitate și tupeu nemăsurat, ori de șantaj, ori de prostie crasă! Cum să-și permită un activist, fie el și Agent Green, să verifice, în mod abuziv, actele unui autovehicul care transportă lemn, să măsoare cantitatea de  lemn de foc transportată, ba mai mult să restricționeze/blocheze circulația pe un drum public?Mai ales că, în toate cazurile prezentate cu mare tam-tam, cu televiziuni târâte după ei, organele de control ale statului au făcut verificările aferente și au constatat, evident, că transportul era legal, înregistrat în aplicația SUMAL, iar cantitatea, cea prevăzute în acte! Despre ce mai vorbim?

 

Din păcate, acest tip de manipulări nu e singular, nu vorbim doar de un incident nefericit, o greșeală cauzată de vreo intenție generoasă, care poate fi, până la un punct, înțeleasă și chiar iertată, cât timp, la mijloc este vorba de protejarea pădurilor proprietate publică a statului și nu numai!

Cât de mult își doresc Gabriel Păun și Agent Green să identifice o colaborare, evident în interesul protejării fondului forestier, cu Romsilva este de notorietate pentru cei din domeniu.

Spre exemplu, în luna noiembrie a anului 2016, în urma altor afirmații defăimătoare, domnul Gabriel Păun a fost notificat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva că va utiliza căile legale pentru recuperarea prejudiciilor, însă președintele Agent Green a solicitat un dialog, acesta purtându-se în 6 decembrie 2016, la sediul central al Regiei.
În cursul întrevederii, Gabriel Păun a cerut un protocol de colaborare cu Romsilva, privind identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine, acces la amenajamentele silvice și ale experților în teren. Romsilva a răspuns pozitiv însă, în ciuda solicitărilor repetate ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Agent Green nu a încheiat respectivul protocol.

Și, surprinzător, după scandalurile repetate din primavara anului 2017, asezonate din plin cu dezinformări și manipulări, Dragoș Păun și Agent Green au trimis, rapid, către Romsilva, un draft al protocolului despre care se discutase cu aproape jumătate de an în urmă!

Este greu de înțeles cum un ONG își permite să se comporte ca pe propria moșie, să își bată joc de legile statului român și să arunce cu noroi, fără probe, într-o Regie Națională!

Privind, ca jurnalist, acest scandal, analizând probele aferente, devine mai mult decât evident faptul că  Gabriel Păun și Agent Green nu au dat dovadă de bună-credință. Chiar și astăzi, după “n” incidente, nu există vreun punct de vedere al Agent Green prin care să ceară scuze, nu către Romsilva, deși s-au adus prejudicii importante acestei Regii, ci opiniei publice, pentru aceste scandaluri create artificial!

 

Nu ne interesează lupta pe care anumite interese din zona afacerilor cu lemn o duc cu gigantul  din acest sector, Holzindustrie Schweighofer, și nici ancheta pe care instituțiile statului român o derulează împotriva acestuia. Dacă acesta a încălcat legea, să plătească drastic! Punct!

Deranjant este pentru jurnaliști și opinia publică modul în care unele organizații, iar Agent Green este vârf de lance în această direcție, ocupându-se, chipurile, cu protecția mediului, lansează în spațiul public informații care nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România.

Au fost prezentate (chiar) în acest an, cu mare tam-tam, analize alarmante care vorbeau de un masacru în pădurile României. De zeci de zone de exploatare forestieră ilegală în parcurile naționale, de zeci de mii de metri cubi tăiați!
Această situație, prezentată ca apocaliptică, impresionează, chiar șochează, și umple de revoltă milioanele de români care nu cunosc mai nimic despre activitatea RNP-Romsilva, despre parcuri naționale, despre tăierile legale sau ilegale de lemn!

Mulți români cad în plasa acestor impostori care joacă rolul marilor investigatori neștiind că, în parcurile naționale din România, există atât zone de protecție strictă sau integrală, cât și zone tampon, unde sunt permise lucrări silvice, deci legale! Întrebați fiind dacă au descoperit tăieri ilegale în zonele de protecție strictă sau integrală din parcurile naționale, răspunsul ONG-urilor care se ocupă de protejarea pădurilor a fost, de fiecare dată, de o sinceritate dezarmantă: nu știm!!! Noi ne-am raportat la site-ul Inspectorul Pădurii!
Deci, concret, lemnul tăiat din aceste parcuri a fost tăiat din zonele în care sunt permise lucrările silvice? Probabil, nu știm, s-a răspuns! Și, atunci, despre ce vorbim?
O altă dezinformare crasă, prezentată, de fiecare dată,  în așa-zise rapoarte explozive, arată că, în ultimul deceniu, nu mai puțin de două treimi din pădurile virgine au fost pierdute! De la 300.000 de hectare au mai rămas doar 100.000 de hectare! Din nou, jaf, masacru, în pădurile României!
Orice român de bună-credință ar trebui să pună, firesc, întrebarea: în baza cărui studiu științic a fost realizată această analiză/estimare! Răspunsul este, însă, unul singur: prin studiul PIN Matra! Cine a validat studiul PIN Matra, referitor la pădurile virgine, în condițiile în care Institutul Național de Cercetare în Silvicultură, unde se spune că a fost elaborat, nu și-l asumă și la ei nu există oficial? Cum poți să faci estimări în baza unui studiu, așa-zis științific, obscur, nerecunoscut de nimeni? Există dovezi concrete care ar demonstra că există exploatări în păduri care respectă criteriile de pădure virgină, fără acordul Gărzii Forestiere? Răspunsul, invariabil, sună la fel: nu există aceste dovezi! Și atunci, în contextul în care, se pare, nu știi nici măcar criteriile prin care o pădure este declarată virgină, despre ce mai vorbim? Cât de mari pot fi diversiunile/dezinformările acestor așa-ziși activiști de mediu?
Despre Studiul PIN MATRA
Studiul PIN MATRA/2001/018 ”Inventory and strategy for sustainable management and protection of virgin forests in Romania” – Inventarierea și strategia pentru gestionarea durabilă și protecția pădurilor virgine din România – a fost realizat de un cercetător român, în cadrul unui grant de cercetare oferit de guvernul olandez prin programul MATRA.
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” nu a fost implicat în elaborarea acestui studiu, conform unei adrese transmisă Romsilva, și nici nu-și asumă rezultatele cercetării. Nicio instituție academică din România nu a validat acest studiu privind pădurile virgine și cvasivirgine din România.
Conform ordinului de ministru 3397/2012, înainte de a fi efectuată vreo verificare într-o pădure care a fost inclusă în studiul PIN MATRA/2001/018, Garda Forestieră efectuează o cercetare în teren să vadă dacă pădurea respectivă se încadrează în categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine. Dacă pădurile corespund criteriilor, se interzice orice lucrare silvică și se introduce în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, dacă nu, este avizată lucrarea respectivă. Foarte clar, nu?!
Mai mult, voi relua, la nesfârșit, această întrebare care a rămas, rămâne și, probabil, va rămâne fără un răspuns documentat, argumentat, pliat pe realitate: Dacă este un masacru în pădurile din România, cum se face că, în 1990, România avea un fond forestier de 6,3 milioane de hectare, iar acum acesta este de 6,55 milioane de hectare, conform datelor Institutului Național de Statistică, Consiliului Concurenței, Curții de Conturi și ICAS, care au făcut Inventarul Forestier Național? Mai mult, întrebați cât lemn se taie, ilegal sau nu, în România, mai toate ONG-urile de mediu se mulțumesc să ridice din umeri!
Un jurnalist corect va avea tot respectul pentru cei care chiar vor să pună umărul, prin anchete și dezvăluiri dublate de probe infailibile, la eradicarea tăierilor ilegale din pădurile României! Însă, de aici și până la a prezenta o situația apocaliptică în pădurile României, până la a dezinforma opinia publica și a arunca, fie și indirect, în direcția Romsilva, cu acuze nefondate (iar Agent Green a depășit, în multe cazuri, măsura!), este o cale lungă!
Nu pot să nu trag o concluzie alarmantă privind acțiunile organizației Agent Green. Și anume, nu pot să nu văd presiunea pe care acest ONG o face – din motive care sunt evidente – la adresa Romsilva! Mai ales că, și în cazul Agent Green, donațiile sunt al dracului de importante pentru o finanțare adecvată. Ca să primești, însă, bani trebuie să fii influent, să contezi, să te faci remarcat, să protestezi, să demaști ilegalități, fie ele reale sau nu, să provoci teamă și să devii astfel un jucător important pe piață!
Doar nu o crede cineva că vreun așa-zis activist ecologist (mai ales că unii încep să se ocupe cu un fel de terorism ecologic!) face acest lucru doar pentru ideea nobilă a protejării pădurilor virgine. Să fim serioși!
Și încă un aspect: sunt convins că acest tip de acțiuni diversioniste va continua. Decredibilizarea sistematică a Romsilva și, implicit, a angajaților săi face parte dintr-un plan bine pus la punct! Iar obsesia Agent Green de a decredibilza RNP-Romsilva va crește în intensitate! Pentru că tema defrișărilor provoacă revolt, chiar dacă realitatea este pervertită în cel mai odios mod!
În mod cert, există tăieri ilegale în pădurile României. Implicit, în cele administrate de RNP-Romsilva. Dacă în pădurile private există statistici alarmante, în cele de stat, situația se îmbunătățește de la an la an! Nu o spun eu, ci organele abilitate ale statului român!
Cei care taie ilegal lemn să plătească cu ani grei de pușcărie. Există sute de dosare penale pe rol! Nu este corect, însă, să arunci cu noroi în cei peste 16.000 de angajați ai Romsilva, cei care ajung, în nu puține cazuri, în spital, agresați brutal de niște nemernici care vor să se îmbogățească rapid!
Concluzia rămâne una tristă: cât timp unica miza, evident extrem de profitabilă, rămâne accesul/controlul/administrarea după bunul plac a unor parcuri naționale, Agent Green nu se va opri. Și va continua să genereze scandaluri peste scandaluri. Evident, artificiale…
Cât timp, însă, se va dori un parteneriat loial cu Romsilva, așa cum unele ONG-uri de mediu îl au, va exista, sunt convins, deschidere totală din partea Romsilva, iar interesul comun, protejarea pădurilor, va prima. Dar, oare, se dorește cu adevărat acest lucru?
De apreciat poziția ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, cel mai implicat ministru al Guvernului Dăncilă, care a avut o atitudine corectă, de deschidere, în relația cu ONG-urile de mediu și care a refuzat să fie părtaș la mascarada așa-ziselor defrișări ilegale.

SURSA:cronicaromana.ro