Cei doi candidați prezidențiali din Franța s-au confruntat miercuri seară pe tema sancțiunilor rusești. În același timp, președintele în exercițiu Emmanuel Macron a scos în evidență dependența financiară a lui Marine Le Pen față de Moscova, lansând un atac fără precedent: „Când vorbești cu Rusia, vorbești cu bancherul tău!”
Dezbaterea pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale dintre președintele în exercițiu Emmanuel Macron și contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen a oferit miercuri, 20 aprilie, o clarificare a pozițiilor fiecăruia cu privire la conflictul din Ucraina și la relația pe care Franța și Europa trebuie să o întrețină cu Rusia, transmite Euractiv.
După ce a afirmat că „agresiunea căreia îi este victimă Ucraina este inadmisibilă”, Marine Le Pen a declarat că susține marea majoritate a sancțiunilor împotriva regimului de la Kremlin și a oligarhilor ruși. Adresându-se direct lui Macron, Le Pen a lăudat „eforturile de a încerca să găsească, în numele Franței, mijloacele, căile păcii, care merită să fie susținute”.
Marine Le Pen, împotriva blocării importului de gaze și petrol rusesc
Dar, deși s-a declarat în favoarea unui sprijin financiar pentru Ucraina, Macron a reamintit că deputații Rassemblement National au votat împotriva acestei măsuri. Rezoluția privind acordarea unui împrumut Ucrainei a fost adoptată pe 16 februarie de Parlamentul European, iar eurodeputații care o susțin pe Marine Le Pen s-au opus. În alte voturi care au urmat, aceștia s-au abținut.
„Singura sancțiune cu care nu sunt de acord este blocarea importurilor de gaz și petrol rusesc”, a adăugat candidata de extremă dreapta, subliniind „consecințele cataclismice asupra persoanelor și companiilor franceze” pe care le-ar implica această măsură.
Un unghi de atac puternic al președintelui în exercițiu a fost dependența pe care contracandidata sa de extremă-dreapta o are față de regimul lui Putin.
Potrivit lui Macron, acest lucru nu i-ar permite lui Le Pen să fie un președinte independent și liber de orice influență externă.
„Când vorbești cu Rusia, nu vorbești cu alți lideri, ci cu bancherul tău”, i-a spus el adversarei sale. „Ați fost, cred, unul dintre primii politicieni europeni, încă din 2014, care a recunoscut rezultatul anexării Crimeei”, a mai spus Macron pentru a-și ilustra punctul de vedere.
Acuzațiile lansate de opozantul rus Aleksei Navalnîi
În cursul după-amiezii de joi, opozantul regimului rus, Aleksei Navalnîi, a reamintit că, în ceea ce privește candidatul de extremă dreapta din Franța, aceasta a obținut un împrumut de 9 milioane de euro de la banca FRCB, despre care a spus că este „o cunoscută agenție de spălare de bani care a fost creată la instigarea lui Putin”.
De asemenea, micropartidul tatălui lui Le Pen obținuse un împrumut de 2 milioane de euro folosit pentru finanțarea campaniei sale electorale din 2017. Potrivit site-ului de investigații Mediapart, compania offshore cipriotă care a acordat împrumutul este legată de Iuri Kudimov, fost director al băncii rusești de stat VEB Capital.
Marine Le Pen a reacționat vehement, acuzându-l pe Macron că a mințit și că a intervenit pentru a împiedica partidul ei să acceseze finanțare de la băncile franceze pe vremea când era ministru al economiei. „Glumiți? (…) Nu am intervenit niciodată, și o știți foarte bine”, s-a apărat Macron.