Într-un interviu acordat pentru Sky News, generalul Richard Shirreff, fostul adjunct al comandantului suprem NATO, a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care conflictul din Ucraina ar putea evolua. Acesta susține că Europa trebuie să se pregătească să se apare de atacuri nucleare, care ar putea începe în orice moment.
Totodată, el a mai subliniat și faptul că de la debutul războiului și până în prezent, forțele rusești au demonstrat „o incredibilă incompetență și o lipsă de profesionalism”, adăugând că acestea adoptă strategii de amatori. Moralul în rândul trupelor rusești „a ajuns la fund”, a mai spus generalul.
În același timp, fostul adjunct al comandantului suprem NATO a mai adăugat că, deși războiul se desfășoară la momentul actual doar pe teritoriul Ucrainei, Europa trebuie să fie pregătită pentru eventuale atacuri, în contextul în care președintele Rusiei nu va accepta în niciun caz înfrângerea.
Vladimir Putin nu știe să piardă
„Putin nu poate accepta înfrângerea și, în stilul KGB, dacă are probleme într-o parte ar putea provoca probleme mai mari în altă parte”, a explicat Sir Richard Shirreff.
„Trebuie să fim pregătiți pentru un atac cu arme chimice, poate chiar nucleare”, a precizat generalul.
Amintim faptul că la finele lunii februarie, la doar câteva zile după ce invazia Ucrainei a început, Matthew Bunn, profesor la Harvard Kennedy School și fost consilier al Biroului pentru Politică Știință și Tehnologie al președintelui Bill Clinton vorbea despre riscurile izbucnirii unui atac nuclear.
Acesta declara că fără amenințarea unei intervenții militare, Putin are puține motive să-și folosească armele nucleare, mai ales în condițiile în care Rusia are un avantaj numeric uluitor față de armata ucraineană.
Ce crede SUA?
La rândul său, Paul Hare, lector superior în studii globale la Universitatea din Boston menționa că nu este în interesul Rusiei începerea unui război nuclear.
„Obiectivul său nu este să aducă lumea la război nuclear”, a spus Paul Hare, lector superior în studii globale la Universitatea din Boston.
„Obiectivul său este pur și simplu să înghită Ucraina și să restabilească nu doar puterea Uniunii Sovietice, ci și Imperiul Țarist”, a adăugat el.
De cealaltă parte, Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani declara atunci că încă nu se știe cum va evolua războiul.
„Aceasta este ceața războiului, ca să spunem așa”, a spus Kristensen. „Din asta pot apărea întorsături care te duc pe o cale pe care nu ai putut-o prezice acum o săptămână”, a adăugat el.