Așadar, Rusia a adus avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierelor Ucrainei, conform rapoartelor realizate de serviciile de informaţii din state membre NATO.
În acest context, secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a evidenţiat ameninţarea reprezentată de capabilităţile aeriene ruse, conform ft.com
Ucraina are nevoie de capabilităţi aeriene şi de muniţie
„A fost foarte clar că avem o oportunitate scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească de o ofensivă şi că au necesităţi specifice. Forţele terestre ruse sunt destul de afectate, iar aceasta este cel mai bun indiciu că vor recurge la mijloace aeriene”, a declarat un oficial american de rang înalt, sub protecţia anonimatului.
De asemenea, acesta a subliniat că Ucraina are nevoie de capabilităţi aeriene şi de muniţie.
„Intenţionăm să furnizăm Ucrainei mijloace pentru a menţine şi a avansa în cursul contraofensivei de primăvară”, a declarat Lloyd Austin, marţi, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la sediul NATO din Bruxelles.
Şeful Pentagonului a precizat că vor fi furnizate sisteme de artilerie, instalaţii antiaeriene şi vehicule blindate, fără însă a menţiona avioane de vânătoare.
NATO și UE continuă să ofere ajutor Ucrainei
Amintim că secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat că atât Alianța, cât și Uniunea Europeană, vor oferi asistență militară Ucrainei atât timp cât va fi nevoie.
În cadrul reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO, secretarul general al Alianței a declarată că ajutorul militar este pentru ca țara să se poată apăra în fața agresiunii Federației Ruse.
„Aliaţii din cadrul NATO furnizează asistenţă fără precedent Ucrainei. Astăzi, vom discuta despre modalităţile de continuare a susţinerii, esenţială pentru ca Ucraina să prevaleze ca stat independent şi suveran, precum şi pentru susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Preşedintele Putin a făcut două greşeli strategice: a subestimat forţa şi curajul poporului ucrainean şi forţelor armate ucrainene, a subestimat şi determinarea şi unitatea NATO şi a partenerilor noştri”, a spus Jens Stoltenberg.
NATO trebuie să „accelereze producția” de muniție pentru a satisface nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă, care în prezent epuizează stocurile, a mai spus șeful NATO, în timp ce luptele violente continuă în apropierea orașului-cheie Bakhmut.