Nici utilizatorii de smartphone-uri nu mai sunt în siguranţă în faţa hackerilor informatici, care şi-au multiplicat atacurile anul acesta, folosindu-le ca o armă, de la simple escrocherii comerciale până la spionaj industrial, indică un studiu dat publicităţii miercuri.
În decurs de un an, din martie 2012 până în martie 2013, procentul programelor malware introduse pe furiş în aceste telefoane cu internet a ajuns la 614%, a calculat firma Juniper, cu sediul în Silicon Valley (California,vest).
Potrivit acestui studiu, sistemul de operare Google, Android este afectat în mod deosebit de aceste atacuri cibernetice, cu un total de 92% din incidente.
Acest lucru se explică prin dominaţia globală a Android în respectiva zonă, unde ocupă aproximativ trei sferturi din cota de piaţă. Dar, spune Karim Toubba, de la Juniper, aceasta este, de asemenea, un semn că "Android nu are un sistem de filtre de securitate riguroase", deşi, după cum observă el, "toate sistemele de operare au vulnerabilităţi".
Primul tip de atac este format din mesaje comerciale trimise pentru a furniza un serviciu fals pentru o plată nominală de 10 sau 50 de cenţi, de exemplu. În general, utilizatorii conştientizează cu greu acest tip de atac, care se reflectă în câţiva cenţi în plus pe facturile lor.
Infractorii cibernetici "pot să nu lase nicio urmă", spune Toubba, adăugând că aceştia încasează banii în câteva zile şi apoi închid numerele utilizate pentru combinaţie. Adesea, aceasta ia forma de SMS-uri sau e-mail-uri, oferind actualizarea unui program sau a unei aplicaţii.
Studiul arată că cele mai multe atacuri sunt efectuate din Rusia sau China.
Juniper a observat, de asemenea, dezvoltarea unor atacuri mai sofisticate, de piraterie comercială sau cu date guvernamentale.
"Ei (hackeri) se pot folosi de dispozitiv ca de un vehicul de recunoaştere înainte de a merge mai departe în reţeaua întreprinderii", spune Toubba, menţionând că mulţi angajaţi au acces la serverul profesional prin intermediul telefonului mobil.
Juniper spune că a observat că "multe atacuri (pe smartphone-uri) pot fi folosite pentru a fura informaţiile corporative sensibile sau pentru lansarea unei intruziuni mai largi". O tendinţă criminală, care este de aşteptat să crească "exponenţial în anii următori", avertizează raportul.
Sursa: Agerpres