Recuperarea banilor sau a informațiilor compromise după atacurile cibernetice este, în cele mai multe cazuri, imposibilă, din cauza complexității și localizării atacatorilor. În acest context, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra importanței măsurilor de prevenție pentru a limita riscurile.

Atacurile cibernetice reprezintă o problemă tot mai frecventă

Dan Cîmpean, directorul DNSC, recomandă un set de măsuri simple care pot reduce cu până la 80% riscul de a deveni victime ale atacurilor cibernetice. Printre aceste măsuri se numără utilizarea unor parole sigure și complexitate sporită, dar și o atitudine prudentă față de mesajele sau apelurile primite din surse necunoscute.

De asemenea, utilizatorii sunt încurajați să evite furnizarea de informații personale, cum ar fi adresele de e-mail sau numerele de telefon, pe site-uri necunoscute sau nesigure.

„Din ce în ce mai mulţi cetăţeni simpli cad victime unor astfel de înşelăciuni. Se întâmplă zilnic, din păcate. Şansele de a-ţi recupera banii sau datele în momentul în care ai căzut victimă unei astfel de grupări infracţionale, sunt, din păcate, foarte reduse, în primul rând din cauză că multe din aceste grupări infracţionale nu operează de pe teritoriul României.

Din păcate, spaţiul cibernetic este unul fără graniţe şi aşa se întâmplă că astfel de grupări lansează tipul acesta de campanii de înşelăciune, campanii de atac asupra dispozitivelor utilizatorilor, asupra datelor personale sau datelor pe care aceştia le utilizează în activitatea profesională, practic de oriunde din lume”, a spus Dan Cîmpean la Antena 3.

frauda online hackeri inselatorie cibernetica
SURSA FOTO: Dreamstime

Conștientizarea riscurilor, un pas important

Accesarea aplicațiilor și platformelor care solicită date personale crește semnificativ riscul expunerii în fața atacatorilor. Acest lucru poate fi evitat prin verificarea autenticității site-urilor sau prin limitarea interacțiunilor cu necunoscuți în mediul online.

„Trebuie să fim foarte oneşti, un număr mic, dar aplicat, de măsuri preventive ne scutesc, probabil, de 75-80% din probleme în spaţiul cibernetic.

Măsuri foarte simple, de genul utilizare de parole sau pur şi simplu prudenţa în a nu răspunde la orice mesaj, la orice e-mail, la orice interpelare venită din partea unor necunoscuţi. Deci aceste simple măsuri ne scutesc de probleme în acest spaţiu”, a mai spus specialistul.

Cîmpean atrage atenția asupra metodelor avansate de inginerie socială folosite de infractori. Acestea includ mesaje și e-mailuri scrise într-o manieră profesionistă, care par autentice și fac referire la evenimente recente, crescând astfel șansele de succes ale atacurilor.

Pentru a evita să devină victime, utilizatorii ar trebui să fie circumspecți, să analizeze cu atenție mesajele și să solicite sfaturi de la specialiști în caz de îndoială.

„Asta nu înseamnă, evident, să ne reducem sau să ne oprim activitatea în spaţiul digital, dar trebuie să fim conştienţi care sunt principalele riscuri. Evident, furnizarea adreselor de e-mail, a datelor personale, a numerelor de telefon ne creşte amprenta digitală şi pentru grupări infracţionale sau pentru grupări statale, pur şi simplu le ajută pe acestea în a-şi pregăti atacuri împotriva noastră.

E foarte important să verificăm, în măsura în care ne stă în putinţă, veridicitatea site-urilor pe care ne furnizăm aceste date, să verificăm cine sunt cei cu care interacţionăm, să încercăm să-i cunoaştem şi să nu acceptăm, dacă se poate, interacţiunea cu necunoscuţi, pentru că aceştia şi-au dezvoltat metode de inginerie socială din ce în ce mai sofisticate şi, din păcate, sunt ajutaţi şi de inteligenţa artificială”, a conchis şeful DNSC.

Prevenția și o atitudine precaută în mediul online rămân cele mai eficiente arme împotriva atacurilor cibernetice, contribuind la protejarea datelor și resurselor personale.