Numărul atacurilor informatice legate de Covid-19 a crescut cu 475% în luna martie a acestui an, faţă de luna februarie, de la 1448 la peste 8000 de atacuri, şi este aşteptat să urce de până la cinci ori până la finalul lunii. Din păcate, România este pe locul 9 în topul ţărilor în care au fost raportate cele mai multe atacuri, topul fiind condus de SUA, Turcia şi Franţa, arată datele Bitdefender.
Printre cele mai vulnerabile ţinte la astfel de atacuri sunt unităţile medicale. O parte dintre echipamentele folosite aici nu pot fi protejate cu soluții tradiționale de securitate, iar doctorii, asistenții și infirmierii nu sunt instruiți adecvat să depisteze un potențial atac informatic. Un atac informatic poate bloca activitatea unui spital dacă este blocat accesul la datele medicale ale pacienţilor internaţi.
Mesajele false sunt trimise în numele unor instituții precum Organizația Mondială a Sănătății, NATO sau UNICEF
Unitățile medicale vizate cel mai frecvent sunt spitalele, clinicile, farmaciile și distribuitorii de echipamente medicale, în principal cu informații despre proceduri medicale sau terapii pentru tratarea infecției cu COVID-19, dar și cu produse medicale care încă sunt disponibile în stoc. În general, mesajele false sunt trimise în numele unor instituții precum Organizația Mondială a Sănătății, NATO sau UNICEF, potrivit hotnews.ro.
„Fenomenul COVID-19 este atât o epidemie biologică cât și una informatică. Industria serviciilor medicale e pusă la încercare nu doar de virusul în sine cât și de amenințări informatice precum ransomware. Cazul spitalului atacat recent în Cehia este un exemplu dur care ne arată că infractorii informatici nu au scrupule și țintesc însăși instituțiile care le-ar putea îngriji rudele, sau, curând, chiar pe ei înșiși. Mai rău, spitalul respectiv este și unul din cele mai mari laboratoare de testare împotriva COVID-19, iar atacul informatic împiedică eforturile de combatere a pandemiei”, a declarat Filip Truță, specialist în securitate informatică la Bitdefender.