Bani de la statul român, garantat. Vei fi despăgubit pe loc. Nimeni nu e trecut cu vederea

bani lei pensii salarii

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Statul român te despăgubește pe loc! Nimeni nu va fi trecut cu vederea, dacă a fost atacat de un lup. Din nefericire, atacurile lupilor s-au înmulțit în ultima perioadă.

Atacurile lupilor s-au înmulțit în ultima perioadă

Din nefericire, atacurile lupilor s-au înmulțit în ultima perioadă în județul Buzău. Luna trecută, Agenţia Națională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a aprobat despăgubiri de aproximativ 50.000 de lei numai persoanelor din judeţul Buzău, care au înregistrat pagube materiale din pricina animalelor sălbatice.

Cei care înregistrează pagube materiale din cauza atacurilor animalelor sălbatice trebuie să depună o cerere pentru stabilirea răspunderii civile şi acordarea despăgubirii (în maximum 48 de ore) la primăria localităţii în care s-a produs incidentul.

Numai în prima jumătate a anului 2024, valoarea despăgubirilor aprobate, în urma atacurilor animalelor sălbatice, s-a ridicat la aproximativ 245.000 de lei.

Luna trecută, APM Buzău a participat la 25 comisii de evaluare şi constatare a pagubelor produse de animale sălbatice din specii strict protejate, din care, 15 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de urşi în teritoriile Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT): Lopătari, Siriu, Bozioru, Beceni, Bisoca, Buda, Calvini, Cernăteşti, Siriu, Chiojdu, Vintilă Vodă şi la 10 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de lupi în în teritoriile UAT-urilor: Scorţoasa, Cernăteşti, Chiliile şi Căneşti.

„Au fost atacuri destul de frecvente, în ultimul timp s-au intensificat atacurile de lup, nu erau până anii trecuţi, dar acum se pare că s-au înmulţit ori au migrat în zonă, iar oamenii ştiu cum să procedeze în cazul unor pagube.

Au atacat la stână, în afara localităţii, nu în zone locuite. De atacuri de lup nu am mai auzit în zonă de multă vreme, dar în ultimul timp au început şi anul acesta frecvenţa a crescut”, a recunoscut primarul comunei Scorţoasa, Vasile Săcuiu, în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.

Vasile Săcuiu (SURSA FOTO: Facebook, Vasile Săcuiu)

An nou, atacuri noi

Încă din luna februarie, locuitorii satelor de munte din județul Buzău se confruntă cu animalele sălbatice. În sezonul rece, urșii și lupii au dat iama în gospodăriile românilor, omorându-le animalele.

În comuna Odăile, de exemplu, lupii intră în gospodăriile oamenilor și produc pagube. Animalele sălbatice atacă gospodăriile care sunt mai izolate, nu pe cele în centrul satului. În fiecare lună, sunt cam două atacuri în comuna respectivă. Cei mai afectați sunt bătrânii și cei bolnavi, care nu au forța necesară de a goni lupii. Românii au renunțat să mai crească porci, capre, vite de teama lupilor.

„Am avut atac de lup dat în ianuarie, dar am avut unul și luna aceasta. Cam în fiecare lună avem 1-2 atacuri. Din păcate, majoritatea gospodarilor afectați sunt bătrâni. Am avut în octombrie un caz la casa unui bătrân de 82 de ani, cu un băiat de peste 50 de ani imobilizat la pat, soția și ea bolnavă.

Aveau o capră pe care o creșteau pentru lapte, dar într-o seară au ajuns lupii și au ucis-o. Oamenii încep să se lipsească să mai crească animale, de teama lupilor. Urșii nu au mai atacat în ultima perioadă, lupii sunt marea problemă la noi și sigur vor ataca în continuare pentru că vor ieși mieii la păscut”, a recunoscut primarul comunei Odăile.

În comuna Chiliile, în schimb, urșii sunt cei care intră în gospodăriile oamenilor, indiferent de anotimp. Primăvara atacurile se înmulțesc.

„Un caz am avut anul acesta. Un urs a intrat într-o gospodărie, nu foarte izolată, este un grup de 2-3 case, și a omorât un animal.

Dar urși sunt destui, numai la noi cred că sunt 10-15 exemplare. Mi-e și frică să vină primăvara, atunci se vor înmulți atacurile”, a declarat primarul comunei Chiliile.