Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina și-au spus cuvântul. Kievul va majora mai multe tarife

Autoritățile de la Kiev intenționează să majoreze tarifele pentru tranzitul petrolului rusesc prin conducta Drujba spre Europa de Est, începând de anul viitor.

O scrisoare trimisă de operatorul ucrainean Ukrtransnafta JSC și semnată de directorul general Volodymyr Tsependa arată că distrugerea infrastructurii energetice ucrainene a condus la „un deficit semnificativ de electricitate”.

Operatorul şi-a informat omologul rus, Transneft PJSC, că „distrugerea continuată a infrastucturii energetice ucrainene a condus la un deficit semnificativ de electricitate, la o creştere a costurilor sale, la o criză de combustibil şi piese de rezervă”, arată scrisoarea, conform bloomberg.com

Au crescut şi costurile cu organizarea unor condiţii sigure de lucru pentru angajaţi

De asemenea, în aceeaşi scrisoare se mai arată că au crescut şi costurile cu organizarea unor condiţii sigure de lucru pentru angajaţii Ukrtransnafta precum şi pentru protejarea facilităţilor companiei.

În acest context, operatorul reţelei de oleoducte din Ucraina a informat Transneft că va majora tarifele pentru transportul de ţiţei brut spre Ungaria şi Slovacia cu 2,10 euro pe tonă, până la 13,60 euro pe tonă, începând de la 1 ianuarie 2023, notează sursa menționată.

Amintim că aceste tarife au mai fost majorate şi în luna aprilie a acestui an, astfel că majorările totale adoptate de-a lungul anului se ridică la 51%.

În replică, Transneft a confirmat pentru agenţia de presă Itar Tass că a primit o scrisoare de la Ukrtransnafta şi că o studiază. Potrivit Itar Tass, operatorul reţelei de oleoducte din Rusia va discuta subiectul cu Guvernul de la Moscova.

Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este sub control

În altă ordine de idei, amintim că Ministerul Energiei din Ucraina a transmis anterior că alimentarea cu energie electrică a țării este sub control, în pofida unei serii de atacuri ruseşti asupra infrastructurii de generare a energiei şi nu este motiv de panică.

Separat, şeful DTEK, cea mai mare companie privată de energie din ţară, a declarat că nu este nevoie ca oamenii să părăsească Ucraina.

Trebuie menționat că atacurile cu rachete ruseşti au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean, iar autorităţile de la Kiev au declarat vineri că este posibilă o închidere completă a reţelei electrice a capitalei.