Majoritatea atacurilor informatice la adresa companiilor (81%) au fost, în trimestrul III din acest an, cele de tip SYN-DDoS, prin care infractorii cibernetici trimit intenţionat o serie de viruşi în servere şi încearcă să consume toată lăţimea de bandă a conexiunii la internet, dedicată ”victimei” se arată într-un raport publicat, marţi, de Kaspersky Lab.
La nivel general, numărul de atacuri de tip DDoS complexe, generate de traficul criptat, a crescut, iar activitatea serverelor de atac localizate în Europa de Vest s-a intensificat. Pe de altă parte, a crescut numărul resurselor atacate în această regiune. În cadrul raportului de specialitate au fost vizate resurse din 67 de ţări, cu atacuri de tip DDoS asistate de reţele de tip botnet. Rezultatele arată că numărul atacurilor asupra resurselor din Japonia, SUA şi Rusia a crescut vizibil, în timp ce numărul victimelor din China şi Coreea de Sud a scăzut considerabil.
Astfel, în intervalul iulie – septembrie 2016, trei ţări din Europa de Vest (Italia, Franţa şi Germania) au intrat, pentru prima dată pe parcursul unui an, în Top 10 cele mai afectate ţări de acest tip de atacuri.
"În ciuda unei scăderi a numărului total de atacuri înregistrate în China, cele mai vizate resurse au fost chiar cele de aici – cel mai mare număr de atacuri (19) a fost lansat împotriva unui popular motor de căutare local, iar un furnizor din China a fost ţintă celui mai lung atac din trimestrul al treilea (184 de ore). În acelaşi timp, ziua cea mai activă în ceea ce priveşte atacurile DDoS înregistrate în ultimele patru trimestre a fost 3 august. Atunci s-au înregistrat 1746 de atacuri cu reţele de tip botnet, multe dintre ele vizând serverele unui singur furnizor de servicii, localizate în SUA", notează sursa citată.
Potrivit experţilor, în al treilea trimestru al anului, numărul de atacuri SYN-DDoS a continuat să crească, reprezentând 81% din toate atacurile înregistrate, în timp ce ponderea atacurilor TCP-DDoS şi ICMP-DDoS a scăzut din nou. Totodată, procentul atacurilor ce au vizat sistemul de operare Linux a crescut în continuare, ajungând la 79%, o cifră-record pentru anul trecut.
Atacul de tip DDoS reprezintă cea mai întâlnită formă de atac având ca ţintă website-uri importante şi mai rar computerele personale.
Termenul de ”Botnet” face referire la o reţea de calculatoare, tablete, smartphone sau IoT – Internet of Things, infectată cu software de tip bot. Respectivul software permite unor persoane rău intenţionate să preia controlul acestora fără cunoştinţa proprietarilor de drept şi să le utilizeze pentru a lansa atacuri cibernetice asupra unor terţi. Prin intermediul botnet-urilor se derulează activităţi ilegale, cum ar fi: atacurile informatice (DDoS) sau trimiterea de mesaje spam. (Sursa: Agerpres)