Lefurile cresc mai rapid decât productivitatea sau profitul companiilor Românii s-au bucurat în ultimul an de o creştere de 18% a veniturilor, triplă faţă de media din regiune şi cea mai mare de până acum, la nivel naţional. Potrivit ultimului studiu Paywell, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), pe un eşantion de 187 de companii, sumele primite lunar de angajaţii români în perioada aprilie 2006-aprilie 2007 au fost cu aproape o cincime mai mari faţă de anul an
Lefurile cresc mai rapid decât productivitatea sau profitul companiilor
Românii s-au bucurat în ultimul an de o creştere de 18% a veniturilor, triplă faţă de media din regiune şi cea mai mare de până acum, la nivel naţional.
Potrivit ultimului studiu Paywell, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), pe un eşantion de 187 de companii, sumele primite lunar de angajaţii români în perioada aprilie 2006-aprilie 2007 au fost cu aproape o cincime mai mari faţă de anul anterior. Creşterea s-a datorat aderării la Uniunea Europeană, dar şi concurenţei tot mai accentuate dintre companii pe piaţa muncii. „Competiţia, atât cu firmele din afară, cât şi cu cele din România, în a atrage candidaţii cei mai buni este unul dintre motivele care a determinat această creştere accelerată“, spune Corina Irimie, managerul de resurse umane al companiei Microsoft. De altfel, în domeniul IT, în care activează compania, s-a înregistrat în ultimul an cea mai spectaculoasă majorare, de 29%. La nivelul întregii pieţe, un aport important la creşterea salariilor l-a avut şi intrarea în Uniunea Europeană. Pornind de la premisa că veniturile vor creşte de la 1 ianuarie 2007, candidaţii au supralicitat, iar angajatorii, „aflându-se în faţa unei baricade de potenţiali angajaţi care solicitau pachete salariale mai mari decât ar fi avut în buget, au fost obligaţi să accepte aceste măriri“, crede Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanţă Total Business Solutions.
Există voci care consideră că această creştere nu reprezintă, de fapt, decât o aliniere firească la standardele europene. Însă, „în Vest, cât munceşti, atât câştigi, or în România, cel puţin în acest moment, creşterea salarială nu are legătură cu creşterea productivităţii“, după cum afirmă Daniela Necefor.
Premianţii anului 2007 sunt managerii de proiect IT
Coborând în ierarhie, şi între angajaţii „simpli“, tot cei din domeniul informatic au fost privilegiaţi, programatorii având parte de o creştere a veniturilor de 29%. Cu un bonus de 19% faţă de anul precedent, nici specialiştii în resurse umane nu au avut de ce se plânge. Nu la fel de mulţumiţi au fost însă cei din departamentele de marketing (creştere de 10%), analiza creditelor şi vânzări (13%).
500 de euro pentru primul pas în carieră
Daniela Necefor, managing partner, TBS
Ce ridică salariile
• Concurenţa fără precedent de pe piaţa muncii, care i-a obligat pe angajatori să crească nivelul ofertelor salariale, indiferent de bugetul programat în acest sens şi de indicatorii de rentabilitate.
• În special în companiile din sectorul IT&C, care se bazează cel mai mult pe tineri fără experienţă, creşterea remuneraţiilor debutanţilor a produs o undă de şoc, având drept urmare ridicarea nivelului de salarizare pentru toţi angajaţii de pe poziţiile superioare ierarhic.