Îți dorești un concediu de o săptămână sau o evadare de 3-4 zile din cotidian? Atena poate reprezenta destinația perfectă pentru o ieșire care să te relaxeze, dar să-ți ofere și șansa de a descoperi poveștile fabuloase ale unui oraș plin de istorie. Atena, minunea zeilor, nu înseamnă doar un litoral senzațional, dar și adevărate lecții de istorie vechi de mii de ani.
Unul dintre cele mai vechi orașe din lume are parte de o istorie milenară. Locul unde s-au pus bazele democrației ne oferă unele dintre cele mai frumoase și căutate monumente ale istoriei omenirii. Atena este orașul cu cele mai multe muzee din întreaga lume. Sunt aici peste 400 de asemenea locuri cu mii și mii de povești care încântă și atrag zilnic mii de turiști din toate colțurile mapamondului.
Acropole, zeul zeilor
Dacă nu poți sta mai mult de 3-4 zile în Atena, îți recomandăm câteva locuri pe care nu trebuie să le ratezi cu niciun chip. Ne referim la Acropole care reprezintă piatra de temelie a capitalei Greciei. Nu ai voie să pleci din Atena dacă nu au vizitat Acropole, dar și muzeul Acropole.
Nu trebuie ratate Teatrul Dionysus, schimbarea gărzii de la Palatul Parlamentului, dar nici Muzeul Arheologic Național. Aici găsim o adevărată minune a lumii pe care o putem vedea, dacă avem noroc, doar o dată în viață.
Calculatorul vechi de peste două mii de ani
Muzeul Arheologic Național ne oferă impresionante statui de marmură ale zeilor, dar și cel mai vechi calculator din lume. Acesta a fost descoperit în jurul anului 1900, dar datează din anii 150-100 I.H. conform cercetătorilor. Reprezintă un mecanism de calcul al calendarelor zodiacale, dar și solare. Numit mecanismul Antikythera, acesta a fost folosit pentru a urmări pozițiile planetelor, dar și pentru a prezice eclipsele de lună și de soare și pentru navigare.
Străzile “românești’ din Atena
Dacă ajungi în Atena nu trebuie să ratezi străzile “românești”. Vei rămâne surprins atunci când vei vedea că trei artere ale capitalei Greciei sunt denumite după trei orașe din țara noastră: București, Iași și Drăgășani. Prima dintre acestea, București, este una dintre cele mai importante ale orașului. Acolo își au reședința miniștri eleni, dar și premierul Greciei.
Priveliștea fabuloasă de deasupra Atenei
De asemenea, dealul Lycabettus este un loc ce nu trebuie ratat. Este cel mai înalt loc in Atena. Aici oamenii se strâng pentru a imortaliza unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare ale Atenei. Tot la acest capitol trebuie adăugat și Capul Sounion unde se află și Templul lui Poseidon.
Un alt loc ce poate fi pus pe lista obiectivelor turistice atunci când vizităm Atena este lacul Vouliagmeni, situat la 20km, în sud. Acest lac s-a format cu aproximativ 2000 de ani in urmă. Aici se afla o peșteră care s-a prăbușit aproape în totalitate după un cutremur Așa a luat formă acest lac care este alimentat de o rețea de izvoare subterane cu apă caldă.
Lacul are o temperatură de 21-24 grade pe tot parcursul anului și proprietăți termale ce conțin minerale precum potasiu, sodiu, litiu, amoniu, calciu, fier, iod.
Nici portul Pireus nu trebuie ratat. Este cel mai mare port grec și unul dintre cele mai mari porturi din Marea Mediterană.
Această călătorie s-a făcut la invitația Ryanair care operează zboruri directe către Atena din mai multe orașe europene, inclusiv în București.
Cifre
400
Muzee în Atena
Citat
“Eu nu sunt atenian sau grec, ci un cetăţean al lumii”, Socrate, filosof din Grecia antică.