Un atentat cu bombă a zguduit Moscova, ducând la moartea generalului locotenent Igor Kirillov, șeful trupelor de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice (RHBZ) ale Forțelor Armate Ruse, și a unui alt general. Dispozitivul exploziv fusese plasat într-un scuter electric și detonat în proximitatea locuinței generalului, pe bulevardul Riazanski Prospekt, la șase kilometri sud-est de Kremlin.

UPDATE 2:

Kievul respinge speculațiile privind implicarea serviciilor speciale ucrainene în asasinarea de la Moscova

Ancheta privind dublul asasinat de la Moscova, în care au murit Șeful trupelor ruse de apărare chimică și biologică și asistentul său, sugerează că serviciile speciale ucrainene ar putea fi implicate în organizarea exploziei – Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării sau Serviciul de Securitate al Ucrainei fiind posibilii autori. Aceștia ar fi putut alege pe Kirillov ca țintă din cauza notorietății sale, conform relatărilor ziarului rusesc Kommersant.

Kievul, însă, respinge aceste speculații. Consilierul șef al biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podolyak, întrebat de jurnalistul Alexander Plyushchev dacă există o legătură între suspiciunile privind moartea lui Kirillov și implicarea ucraineană, a declarat că Ucraina se concentrează pe „lucrul în direcția legală”: „Inițierea de dosare penale și ulterior solicitarea pedepsei”, conform Meduza.

Oficialul de la Kiev a subliniat că Ucraina nu recurge la „metode teroriste”. „Deciziile cu privire la un general sau altul sunt luate pe câmpul nostru de luptă”, a adăugat Podolyak. El consideră că „conflictele interne acumulate” sunt cele care au dus la uciderea lui Kirillov.


UPDATE:

Dispozitivul exploziv conţinea 300 g de explozibil şi a fost acţionat de la distanţă

Dispozitivul care a ucis generalul-locotenent Igor Kirillov marţi dimineaţa la Moscova a fost acţionat de la distanţă, conform relatărilor agenţiei ruse oficiale TASS. Bomba, ascunsă pe un scuter, ar fi conţinut aproximativ 300 g de material explozibil echivalent cu TNT, potrivit unui oficial din cadrul forţelor de ordine citat de TASS.

BBC precizează că, potrivit unui instrument ONU de estimare a pagubelor produse de explozii, 300 g de explozibil echivalent cu TNT poate sparge ferestre mici la o distanţă de aproximativ 17 m sau poate provoca pagube caselor de cărămidă la o distanţă de 1,3 m.

Pentru a provoca un deces, aceeaşi cantitate de TNT ar trebui să explodeze la aproximativ 1,55 m distanţă de o persoană, conform estimărilor instrumentului ONU.

Știrea inițială

Comitetul rus de Anchetă a anunţat marţi dimineaţa că generalul-locotenent Igor Kirillov, şeful trupelor de apărare împotriva radiaţiilor, substanţelor chimice şi biologice (RHBZ), a fost ucis într-o explozie pe bulevardul Riazan din Moscova. Asistentul lui Kirillov a fost de asemenea ucis în urma detonării dispozitivului exploziv.

Potrivit anchetatorilor, explozia a avut loc în apropierea intrării unui bloc de locuinţe. Comitetul de Anchetă a declarat că bomba a fost amplasată într-un scuter, iar puterea dispozitivului exploziv detonat a fost de aproximativ 300 de grame de TNT.

Potrivit unui corespondent TASS, mai multe maşini au fost avariate, geamurile de la intrare au fost sparte, iar geamurile de la etajele 1 – 4 au fost avariate. Comitetul de Anchetă a deschis un dosar penal.

Zona din jurul blocului de apartamente în care s-a produs explozia a fost izolată. Forţele de ordine colectează imagini video de la camerele de supraveghere ale locuinţelor învecinate. Componentele dispozitivului exploziv au fost ridicate de la faţa locului.

Maşina oficială a generalului a fost evacuată şi trimisă pentru examinare. La faţa locului au sosit conducerea Ministerului de Interne al capitalei, anchetatori, medici de pe ambulanţă şi angajaţi ai serviciilor operaţionale.

Serviciile operaţionale cred că explozia a fost dirijată, iar unda ei a venit de la intrarea pe care a ieşit Kirillov. Igor Kirillov, care avea 54 de ani, era şef al trupelor RHBZ din aprilie 2017.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a pus sub acuzare luni, în lipsă, că ar fi „responsabil pentru utilizarea în masă a armelor chimice interzise în Ucraina”. Comandantul, susţine Kievul, este vinovat de comiterea unor crime de război.

Circumstanțele atacului și moartea lui Igor Kirillov

Atacul a avut loc marți dimineață, când cei doi generali părăseau locuința situată pe bulevardul Riazanski. Conform Comitetului de Investigații al Rusiei, bomba, ascunsă într-un scuter, conținea aproximativ 200 de grame de TNT.

„Igor Kirillov, şeful forţelor de protecţie nucleară, chimică şi biologică ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse, şi asistentul său au fost ucişi”, au declarat cei de la Comitetul de Anchetă.

Explozia a produs pagube semnificative: ferestrele clădirii au fost sparte pe trei etaje, iar ușa principală a fost complet distrusă. Mașina oficială a generalului a fost, de asemenea, avariată.

„La fața locului se desfășoară acțiuni de investigație și activități de căutare operațională în scopul stabilirii tuturor împrejurărilor crimei comise”, a declarat Svetlana Petrenko, reprezentant al Comitetului de Investigații.

Cine a fost Igor Kirillov: un lider cheie al trupelor RHBZ

Născut pe 13 iulie 1970, Igor Kirillov a avut o carieră militară impresionantă. A absolvit Școala de Apărare Chimică din Kostroma în 1991 și Academia Militară de Apărare împotriva radiațiilor, armelor chimice și biologice S.K.

Timoșenko în 2007. Între 1991 și 1995, Kirillov a activat în Grupul de Forțe Occidentale din Germania, iar ulterior a avansat de la comandant de pluton la șef al unei brigăzi specializate. În 2017, a preluat conducerea trupelor RHBZ ale Rusiei.

Pe durata carierei, generalul a contribuit la dezvoltarea unor arme și tehnologii militare semnificative, printre care aruncătorul de flăcări greu TOS-2 Tosochka.

În timpul pandemiei COVID-19, sub conducerea sa, Ministerul Apărării a dezvoltat reactivi pentru detectarea ARN.

Rolul controversat al generalului în operațiunile Kremlinului

În octombrie, Kirillov a fost inclus pe lista sancțiunilor Regatului Unit, fiind acuzat că a coordonat utilizarea armelor chimice în Ucraina.

Oficialii britanici l-au descris drept un „purtător de cuvânt important al operațiunilor de dezinformare ale Kremlinului”.

În declarațiile publice, acesta susținea existența unor laboratoare biologice americane în Ucraina și planurile Kievului de a dezvolta o bombă nucleară.

Investigații în curs pentru elucidarea crimei

Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis un dosar penal, iar Procuratura din Moscova supervizează ancheta.

Svetlana Petrenko, reprezentant al comitetului, a confirmat desfășurarea de operațiuni la locul incidentului pentru a stabili circumstanțele exacte ale crimei.

Imaginile distribuite pe rețelele rusești de socializare arată scene de devastare: intrarea blocului distrusă, dărâmături împrăștiate și urme de sânge în zăpadă.

Moartea lui Kirillov și a asistentului său ridică semne de întrebare privind vulnerabilitatea liderilor militari ruși, mai ales într-un context marcat de acuzații internaționale și tensiuni în Ucraina.