Atentatele schimbă «harta turismului» în lume

Agențiile de turism nu mai vând demult orice doar de dragul de a face bani. Astăzi, destinațiile sunt cântărite bine înainte de a fi puse pe „lista pentru turiști“, iar siguranța joacă un rol foarte important.

Evenimentele nefericite din ultimul timp, care s-au întâmplat peste tot în lume, în zone care altădată aduceau bani buni turoperatorilor, par să transforme radical liniile trasate pe harta turismului. Numai pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe sunt 78 de avertismente de călătorie și 25 de atenționări, între care cinci au apărut în ultimele două săptămâni.

Atentatele teroriste și epidemiile, tot felul de virusuri identificate în țări considerate „exotice“, se află între „problemele majore“ care dau peste cap planurile turiștilor. Punctând „cele mai periculoase locuri“, agențiile de turism nu își mai fac bugete pentru destinații precum Egipt, Tunisia, anumite zone din Mexic, Ucraina, Kenia și, mai nou, Istanbul. Iar la Irak, Siria și Afganistan nu se mai gândesc demult. Așa se pierd încasări de miliarde de euro pentru turoperatorii din toată lumea, fiind incluse aici și activitățile conexe turismului. „Destinaţiile externe, unde au loc atentate, dispar dintre preferinţele românilor şi revin pe măsură ce lucrurile se liniştesc în zonele respective. Recăpătarea încrederii depinde, însă, foarte mult, de felul în care au fost gestionate lucrurile acolo, de măsurile de securitate care se iau pentru preîntâmpinarea atacurilor. În schimb, în zonele unde lucrurile au scăpat de sub control nu se mai poate vorbi acum despre turism“, detaliază  Aurelian Marin, preşedintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

Antalya rămâne în topul destinațiilor de vară

Punctual, luând ca exemplu situația critică din Istanbul, Marin spune că rezervările pentru vacanţele de vară în Turcia, în Antalya, Bodrum și Kusadasi, nu au fost afectate. Cel puțin până acum. Iar în unele cazuri, chiar s-au înregistrat creșteri.  „Noi avem o creștere de 400% pentru Turcia, față de perioada similară a anului 2015. Turiștii știu că Antalya este o destinație sigură, protejată de autoritățile turce. Ce s-a întâmplat la Istanbul, s-a întâmplat și la Paris, Londra, Madrid, Statele Unite. Din păcate, apar situații tensionate la nivel mondial, însă oamenii au dorința de a călători“, punctează Elena Anghel, director executiv Prestige Tours. Pe de altă parte, potrivit președintelui ANAT, o destinaţie în care au loc atentate teroriste este firesc să dispară din sfera de interes a turiştilor, deși s-a constatat că, acolo unde incidentele sunt răzleţe, acest lucru nu se întâmplă pentru totdeauna. Situație în care, de altfel, se găsește și Paris. Este clar că și aici vor mai trece câteva luni până ce situația va reintra într-o oarecare normalitate: cu  toate reducerile afișate de hotelieri, precauția turiștilor nu este deloc exagerată. Pentru că informațiile pe site-urile hotelierilor scot la iveală reduceri de până la 50%.

„Industria de turism este extrem de vulnerabilă la factori externi care țin de siguranță. Nu vom încerca să forțăm prin campanii de reduceri sau orice alt tip de campanii destinațiile europene aflate sub semnul întrebării din punct de vedere al siguranței turiștilor“, spunea Lucian Boronea, director general Accent Travel & Events, într-un interviu anterior pentru Capital. Iar Parisul nu este un caz singular. Astăzi, turiștii români cântăresc bine un city break în Londra, Bruxelles, Berlin, Roma sau Madrid. Așa că, nu mai miră pe nimeni ofertele de genul: „239 de euro pentru 5 nopți la Madrid, transport cu avionul și cazare la hotel de patru stele, cu mic dejun inclus“. În dorința lor de „a nu omorî o destinație“, turoperatorii sunt dispuși să lase chiar și jumătate din tariful pe care îl aveau acum câțiva ani.

„Charterele pentru Egipt au fost oprite“

Doar că lucrurile nu merg la fel peste tot și nu se pot repara pentru orice destinație. Iar Egipt este, de departe, unul dintre cazurile clasice de destinație pe care turiștii chiar doresc să o exploreze, care se află pe lista lor de călătorii de mai mulți ani. Dacă în prima parte a anului 2014 agențiile aveau deja pachete frumos promovate, la prețuri „accesibile tuturor“, iată că astăzi nu mai merge nimeni acolo. „Niciun turoperator român nu oferă în acest moment vacanţe pe charter în Egipt, cu plecare din România. Charterele au fost oprite sau nu au mai fost lansate, anul trecut, după ultimele evenimente petrecute în Egipt. Nicio agenţie nu riscă să îşi trimită turiştii în zone în care au loc conflicte pentru că îşi pune în joc credibilitatea“, intervine Aurelian Marin, preşedintele ANAT.

Și totuși, o scurtă căutare pe Google demonstrează că există, încă, agenții care promovează această destinație. Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, numește aceste oferte „rătăcite“, în contextul în care toată zona Africii de Nord și mare parte din Orientul Apropiat sunt „cu risc“ pentru călătorii.  „Am văzut inclusiv o ofertă de croaziere pe Nil la o agenție mare, cu istoric, dar nu aș recomanda sub nicio formă turiștilor români să riște. În plus, și riscul agenției este imens“, explică Răzvan Pascu. Așa se face că, dacă până acum preţurile, confortul sau serviciile oferite dictau asupra turistului român, astăzi prima întrebare la care agențiile trebuie să găsească rapid un răspuns este legată de siguranță.

Destinaţiile externe, unde au loc atentate, dispar dintre preferinţele românilor şi revin pe măsură ce lucrurile se liniştesc în zonele respective. Adriana Goicea, director general Cocktail Holidays

78  de avertismente de călătorie și 25 de atenționări, între care cinci au apărut în ultimele două săptămâni, se află pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe

Ce ar trebui să facă un turist într-o situație dificilă

Aurelian Marin, preşedintele ANAT: «Într-o astfel de situaţie, turiştii trebuie să ia legătura cu agentul de turism local, partener al agenţiei de la care au cumpărat vacanţa, cu ambasada sau consulatul României din ţara respectivă, cu agenţia de turism din România, în funcţie de complexitatea situaţiei. Agenţiile fac toate demersurile pentru a găsi cele mai bune variante de întoarcere în ţară. Recent, după atentatul de la Istanbul, agenţiile de turism care aveau turişti în zonă au lucrat 24 de ore din 24 pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru aducerea în ţară a turiştilor care au vrut să revină înainte de finalizarea vacanţei. În trecut, în cazul Egiptului, când situaţia s-a înrăutăţit acolo, efortul agenţiilor de turism a fost dublat de efortul Ministerului Afacerilor Externe, care a pus la dispoziţie un avion pentru întoarcerea în ţară a celor care şi-au întrerupt vacanţele.»

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic: «În primul rând, liderul de grup trebuie să contacteze ambasada României din țara respectivă sau consulatul. De asemenea, trebuie luată legătura cu firma din România care a înlesnit călătoria. Sunt atât de multe locuri frumoase și încă sigure pe lumea asta încât e păcat să ne riscăm viața doar pentru a merge neapărat într-un anumit loc sau de a rămâne mai mult decât trebuie undeva unde începe un conflict. Sunt milioane de turiști care călătoresc zilnic, iar ce s-a întâmplat până acum au fost doar cazuri de terorism punctuale.»

Traian Bădulescu, consultant turism: «În astfel de situații de forță majoră, se implică și statul român, care pune la dispoziție mijloace de transport pentru turiști. Agenția de turism colaborează cu reprezentanții diplomatici ai României din țara respectivă și cu organele abilitate ale statului pentru identificarea turiștilor și se urmărește evacuarea lor cât mai repede. Tocmai de aceea recomand evitarea destinațiilor periculoase, cu potențial în izbucnirea conflictelor, cel puțin la nivel de turism de masă, care presupune grupuri mari.»