În loc să adreseze rădăcina problemei și să caute mijloace de a împiedica radicalizarea, el a turnat gaz pe foc, alimentând-o.
Macron a declarat că nu va renunța la caricaturile controversate reprezentându-l pe profetul Mahomed și le-a proiectat pe o clădire publică, gest provocator care a trezit reacții negative ale musulmanilor din Franța și din alte țări.
Crimele oribile comise de teroriști nu pot fi scuzate și justificate în niciun fel, dar și libertatea de exprimare are limite. Legea franceză privind blasfemia dă posibilitatea legală de a batjocori simbolurile religioase și încalcă astfel libertatea de religie și conștiință a credincioșilor, fie că sunt creștini, musulmani etc. Nu poți pretinde că este posibil să insulți o întreagă comunitate religioasă și simultan să previi orice insultă/discriminare la adresa unui individ din cadrul acesteia pe baza credinței lui.
Soluția nu este să te agăți și mai mult de un multiculturalism și de un laicism care s-a dovedit clar că nu funcționează deoarece încurajează separarea sub pretextul toleranței.
Insultele aduse religiilor şi simbolurilor religioase sacre provoacă doar ură şi extremism violent, ducând la polarizarea şi fragmentarea societăţii, nu la moderarea, integrarea și prevenirea radicalizării musulmanilor, de care este atât de mare nevoie.
Da, e nevoie de blocarea mult mai rapidă a conținutului terorist în mediul online, de formarea unor imami moderați în instituții de învățământ de stat, de o mai bună cooperare între state pentru identificarea jihadiștilor și prevenirea atentatelor, nu de mai multe caricaturi batjocoritoare, tensiuni și conflicte.
Matei Dobrovie,
deputat PNL, membru al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților