În fiecare an, în Statele Unite se estimează că 9 milioane de persoane se îmbolnăvesc, 56.000 sunt spitalizate și 1.300 mor din cauza unor intoxicații alimentare provocate de agenți patogeni cunoscuți, conform dcmedical.ro. Aceste estimări ne ajută să înțelegem gravitatea acestei probleme de sănătate publică. Cu toate acestea, pentru a dezvolta măsuri eficiente de prevenire, trebuie să înțelegem tipurile de alimente care contribuie la această problemă. Pornind de la această ideea, trei instituții americane care reglementează sănătatea umană și siguranța alimentară care fac parte dintr-un grup numit Colaborarea în domeniul analizei siguranței alimentelor (The Interagency Food Safety Analytics Collaboration sau IFSAC) și-au reunit eforturile pentru a identifica grupurile de alimente și bacteriile periculoase pe care le transmit acestea.
Salmonella e transmisă de o varietate de alimente
Bolile date de Salmonella au fost atribuite mai multor categorii de produse alimentare. Mai mult de 75% dintre infecțiile cu Salmonella au provocate de șapte categorii de alimente: Legume cu semințe (cum ar fi roșiile), pui, carne de porc, Fructe, alte produse (cum ar fi nuci), ouă și carne de vită.
E.coli – patogenul care duce la sindromul hemolitic uremic la copii
Boala E. coli O157 a fost cel mai adesea legată de culturile de culturile de legume (cum ar fi cele cu frunzele verzi – salata) și de carnea de vită. Aproape 75% dintre boli au fost legate de aceste două
Listeria monocytogenes transmisă de lactate și fructe
Infecțiile cu Listeria monocytogenes au fost cele mai des legate de produsele lactate și de fructe. Mai mult de 75% dintre cazurile de boală au fost atribuite acestor două categorii, dar raritatea izbucnirii focarelor/epidemiilor de Listeria monocytogenes face ca aceste estimări să fie mai puțin fiabile decât cele pentru alți agenți patogeni, notează reprezentanții celor trei instituții, în raport.
Carnea de pui, „vinovată” de Campylobacter-ul
Infecțiile non-lactate cu Campylobacter bolile au fost cel mai adesea legate de carnea de pui. Peste 80% din bolile alimentare date de Campylobacter au fost atribuite în principal cărnii de pui, dar și fructelor de mare (cum ar fi crustaceele), cărnii de curcan, alte feluri de carne animale / păsări de curte (cum ar fi mielul sau rața) și culturilor de legume”, se arată în document.