Programul „Prima Casă” a fost lansat în 2009, iar de atunci și până acum peste 200 de mii de români și-au cumpărat locuințe cu acest tip de credit bancar. La nouă ani de la lansarea programului, băncile lasează un avertisment.
Bancherii trag un semnal de alarmă și atrag atenția asupra faptului că există motive reale de îngrijorare în ceea ce privește programul Prima Casă.
Darea în plată va ucide programul „Prima Casă”, spun bancherii. Dacă legea dării în plată se va aplica și în cazul împrumuturilor garantate de stat, programul se va anula.
Mai mult, din cauza măsurilor sociale adoptate de Executiv în ultimul timp, majorarea salariilor de pildă, există riscul ca statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, să nu mai poată suporta aceste garanții.
„Trebuie să existe motive de îngrjorare, în primul rând pentru clienți, pentru că sunt 250.000 de tineri care și-au luat case prin programul „Prima Casă” și care a fost cândva un produs exemplar, funcționând ca împărțirea riscului între stat și bănci. Dacă noi spunem că apare darea în plată pe Prima Casă, asta înseamnă că nu mai poate fi împărțit acest risc și înseamnă că programul nu mai există. Și atunci debitorii potențiali, în primul rând, debitorii trebuie să fie îngrijorați, apoi băncile și apoi statul și s-ar pune întrebarea dacă cumva nu dorește să mai garanteze. E o problemă foarte serioasă”, spune Florin Dănescu, președintele Asociației Băncilor, citat de Digi24.