Poliția Română face un apel la populație prin care previne asupra atacurilor cibernetice.
Mai exact, Poliția Română avertizează asupra unui tip de mail și spune că instituția nu va trimite niciodată așa ceva. Iată la ce trebuie să fiți atenți.
„Niciodată nu este prea târziu să ne protejăm de tot ce înseamnă FAKE!
#PolițiaRomână nu trimite astfel de mail-uri! Recomandăm să nu dați importanță unor astfel de mesaje, mail-uri sau orice altă abordare similară. Sesizați-ne dacă ați suferit vreo vătămare a intereselor legitime.
Puteți să citiți câteva rânduri și o să observați că mail-ul este plin de greșeli… Traducerea a dat eroare. Să auzim doar de bine!”, este mesajul Poliției Române, transmis pe pagina oficială de Facebook.
Alături de mesaj, Poliția Română a atașat și o poză cu respectivul mail.
Ce recomandă cei de la DNSC?
Principalele recomandări ale Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC)
„De fiecare dată când primiţi un mesaj nesolicitat, trebuie să fiţi atenţi şi să verificaţi sursa mesajului primit. Mai departe, dacă utilizatorul era atent la textul mesajului, observa că este cel mai probabil tradus automatizat în română dintr-o limbă străină, deoarece există greşeli clare de exprimare care pot fi identificate imediat.
Formula iniţială de adresare din mail (‘o zi bună’) este una des utilizată în încheierea unui mesaj, nu la începutul lui. În continuare, textul sună extrem de ciudat, ceea ce ar fi trebuit să ridice serioase semne de întrebare destinatarului (‘Acest lucru este pentru a vă informa’) cu privire la legitimitatea acestui mail. În plus, dacă utilizatorul analiza ataşamentul din e-mail cu o soluţie de securitate existentă pe dispozitiv, ori una disponibilă gratis online (ex: VirusTotal), îşi putea da imediat seama că este vorba despre un fişier infectat cu malware”, explică experţii în securitatea cibernetică.
Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice şi să evite astfel de atacuri cu malware, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romania, BIT Sentinel, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas au lansat modulul Anti-Malware din cadrul campaniei de conştientizare la nivel naţional sigurantaonline.ro. Acest site este un instrument util utilizatorilor de toate vârstele pentru a-şi îmbunătăţi igiena de securitate cibernetică.