InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip panettone identificate pe piața din România .

În total au fost analizate 11 produse, de la următorii producători/distribuitori :

  • Il Vecchio Forno SRL;
  • Bauli S.p.A;
  • Boutique Cadeaux SRL;
  • Maina Panettoni S.p.A;
  • Tims Foods Ecood;
  • Santangelor Group SRL;
  • Auchan Romania SA;
  • Sandori Distribution SRL;
  • Mega Image SRL;
  • Lidl Discount SRL;
  • Kaufland Romania SCS.

Ce s-a găsit pe etichetele de panettone

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

  • Din punctul de vedere al ingredientelor regăsite:
    • Din punctul de vedere al procentajului de compoziție de portocale confiate valoarea se regăsește într-o proporție cuprinsă între 4.2% și 12% din compoziție;
    • Din punctul de vedere al procentajului de compoziție de stafide valoarea este cuprinsă între 10.5% și 19% din compoziție.
  • Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în panettone: 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
  • Numericul de aditivi alimentari variaza între 1 – 7:
    • 9.1% din produse au în compoziție 7 E-uri;
    • 9.1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
    • 9.1% din produse au în compoziție 3 E-uri;
    • 72.7% din produse au în compoziție 1 E-uri;
  • Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
    • 100% dintre produsele studiate au avut în componență mono si digliceride ale acizilor grasi (E471);
    • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a);
    • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
    • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282);
    • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență lecitine (E322);
    • 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
număr de E-uri panettone
Număr de E-uri; SURSA FOTO: InfoCons

Pentru a vedea numericul de aditivi raportat la produsele ce au făcut obiectul studiului click AICI .

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 352 kcal și 419 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 12g și 22g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.6g și 10g.
grăsimi, acizi saturați, panettone
Cantitate de grăsimi și de acizi grași saturați; SURSA FOTO: InfoCons

Cantitatea de glucide și zaharuri

Cantitatea de glucide variază între 46g și 55g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 22g și 30.4g.

Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.

glucide, zaharuri, panettone
Glucide, zaharuri; SURSA FOTO: InfoCons

Cantitatea de fibre

Cantitatea de fibre se situează între 1.6g și 3.5g pentru produsele studiate.

fibre, panettone
SURSA FOTO: InfoCons

Cantitatea de proteină

Cantitatea de proteină se situează între 5.1g și 8g pentru produsele studiate.

proteine, panettone
SURSA FOTO: InfoCons

Cantitatea de sare

Cantitatea de sare s-a situat între 0.1g și 0.59g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

sare, panettone
SURSA FOTO: InfoCons