Transformările pe care le-a suferit în ultimii ani piaţa muncii din România, o piaţă marcată de criza economică, dar şi eforturile pe care companiile le-au făcut pentru a se menţine pe linia de plutire, au determinat nu numai o redimensionare economică a acestora, ci şi adoptarea unor noi soluții de management. Pentru a deveni sustenabile pe piaţă, foarte multe firme au ridicat standardele profesionale impuse angajaţilor, astfel a crescut interesul față de procesele de lucru interne, se pune accentul pe optimizare, reducere de costuri și creșterea productivității.
Una din activitățile cărora managerii le oferă o mai mare atenție este modul în care angajații utilizează calculatoarele companiei în timpul programului de lucru. Contestată de unii, apreciată de alţii, monitorizarea activității pe calculatoare la locul de muncă pare să prindă teren și în rândul companiilor din România.
Managerii susţin că la originea acestei situaţii ar fi faptul că tot mai puţini dintre angajaţi folosesc calculatorul exclusiv în scop profesional. Angajații utilizează calculatoarele companiei în timpul programului pentru multe alte activități decât cele profesionale, plus de asta întârzierile la program, prelungirea pauzei de masă sau a pauzelor de țigara reduc timpul total alocat companiei.
Principalii adversari ai managerilor romani sunt site-urile de socializare, email personal, chat, jocuri, filmulețele și cumpărăturile online.
Citiţi şi: ACUZAŢIE: SUA spionează întreaga lume prin intermediul Facebook
Dincolo de aspectele etice invocate de cei care pledează pentru implementarea programelor de monitorizare a calculatoarelor, există şi raţiuni de natură economică deoarece companiile pot înregistra pierderi importante din cauza acestor extra activități. Un calcul rapid pentru o companie cu 50 de angajați, raportat la o ora pe zi pierdută de angajat, reprezintă un total de 1000 de ore lunar care sunt plătite de către angajator dar sunt folosite în interes personal.
Dar cele mai grave abateri sunt ale angajaților care pierd până la 3-4 ore zi, care folosesc banda de Internet a companiei pentru a downloada filme, lucrează la alte proiecte decât cele ale companiei sau sustrag din companie informații confidențiale pe memory stick sau alte unități mobile de stocare a informațiilor.
Legislativ vorbind, angajatorii au dreptul să își monitorizeze angajații, ei trebuie să își informeze angajaţii privind instalarea unui soft de monitorizare şi să precizeze drepturile şi obligaţiile în ceea ce priveşte utilizarea calculatorului la locul de muncă printr-o anexă la contractul de muncă sau o parte a Regulamentului de ordine interioară.
Citiţi şi: Nouă tentativă de fraudă pe Internet ce vizează utilizatorii Facebook
Principalul dezvoltator software din România pe acestă nișă este o companie românească, SC Amplusnet SRL, care a lansat aplicația Cyclope încă din 2003. Aceasta este utilizată acum nivel național și în alte 20 de țări. Soluția de monitorizare pe care ei o recomandă este una non-invaziva care nu înregistrează conținutul activităților, ci doar timpii activităților. În acest mod managerii au un instrument de evaluare obiectiv al activității din cadrul companiei dar nu pot accesa informații de interes personal cum sunt parolele personale, conversații personale sau imagini ale desktop-ului.