Mai mult, autorităţile române atrag atenţia cetăţenilor să nu deţină, distribuie sau să fabrice droguri, întrucât astfel de fapte sunt pedepsite extrem de sever în această şară, inclusiv prin PEDEAPSA CU MOARTEA.
Printre regiunile care ar trebui evitate, MAE enumeră Pattani, Narathiwat, Yala si Songkhla, precum şi graniţa cu Myanmarul şi zona templului Preah Vihear (Khao Phra Wiharn).“Climatul de securitate în aceste regiuni este deosebit de volatil şi turiştii se pot expune riscului de a fi victime colaterale ale actelor de violenţă”, se arată în atenţionarea Ministerului.
Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Thailanda sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă. În acest sens, este recomandată consultarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), în special a Rubricii “Sfaturi de călătorie”.
Totodată, persoanele care se deplasează în Thailanda sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României din Bangkok şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.
MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Thailanda:

  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale.
  • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să posede în permanenţă asupra lor o copie a paşaportului pentru a o prezenta autorităţilor thailandeze, ori de câte ori li se solicită acest lucru, menţionând că originalul poate fi găsit la hotelul în care sunt cazaţi. Au fost semnalate cazuri în care turiştii au fost reţinuţi pentru că nu au putut fi identificaţi. Pentru evitarea unor asemenea situaţii, cetăţenii români sunt sfătuiţi să coopereze cu bunăvoinţă cu personalul de securitate la cererea acestora de prezentare a documentelor de călătorie şi să furnizeze explicaţii dacă este cazul.