Somonul, peştele preferat al cumpărătorilor români, a fost analizat recent de către Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor.

Pro Consumatori a analizat eticheta de la 42 sortimente de somon, din care 31 sortimente de somon afumat/marinat şi 11 sortimente de somon congelat, care se regăsesc în magazinele alimentare din România.

Somonul din magazine, un pericol pentru sănătatea ta! E plin de coloranți artificiali și pesticide

În urma analizei, s-a descoperit că somon de crescătorie era plin de coloranţi sintetici, pesticide, metale grele şi dioxine.

În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor. În plus, majoritatea fermelor piscicole hrănesc somonii cu făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali, care apoi ajung în corpul nostru, după ce am mâncat somonul infestat cu substanțe toxice.

De asemenea, Pro Consumatori a constatat că dacă mâncăm des somon afumat la rece ne putem îmbolnăvi de listerioză.

Somonul afumat şi somonul congelat nu trebuie mâncat de persoanele cu intoleranţă la histamină!

De altfel, s-au descoperit și somon marinat cu glutamat monosodic, somon Carpaccio cu zahăr şi lactat de sodiu, somon afumat cu proteine din lapte, somon afumat cu adaos de zahăr, rondele de somon cu 20% glazură de gheaţă, scrie adevărul.ro.

Doar 5% din somonul din magazine este BIO

Conform Pro Consumatori, 76% din somonul afumat comercializat în țara noastră este somon de crescătorie, numai 12% din somonul afumat sau congelat este de la ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici ale pisciculturii. De altfel, doar 5% din somonul vândut în România este certificat BIO.

Somonul, un pericol pentru femeile însărcinate

Femeile însărcinate și copiii NU au voie să mănânce somon de crescătorie deoarece unele ferme piscicole din Europa cresc somon modificat genetic.

În plus, somonul are un conținut ridicat de mercur, iar substanțele chimice folosite pentru curățarea rezervoarelor de apă de paraziți au un conținut ridicat de toxine. Somonul se imbibă cu aceste toxine și astfel devine un pește toxic.