Atenție la aceste medicamente! Au efecte secundare grave. Pericol mare pentru femei

Sursă: Dreamstime

Avertisment de ultimă oră. Medicul Monica Pop trage un semnal de alarmă în legătură cu aceste medicamente, pe care foarte multe persoanele le consumă. Ele pot afea efecte secundare extreme, susține aceasta.

Semnal de alarmă la nivel național în legătură cu aceste medicamente. Medicul Monica Pop susține că atunci când sunt utilizate incorect, sau pentru o perioadă mai lungă de timp pot avea efecte secundare extreme.

Mai exact, este vorba despre anticoncepționale, iar pe lângă declarațiile medicului Monica Pop și cele mai recente studii au indicat că aceste medicamente pot avea efecte secundare extreme.

Medicul susține că singurele persoane care pot recomanda anticoncepționalele sunt ginecologii. Pe de altă parte, persoanele care iau un astfel de tratament trebuie să știe și riscurile la care se supun.

Monica Pop susține că a avut un eveniment în care mai mulți pacienți s-au prezentat cu simptome destul de grave, deși nu sufereau de nicio boală.

Efectele neștiute ale anticoncepționalelor

„Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte. Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom.

Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, a declarat medicul oftalmolog Monica Pop, la România TV.

Menționăm faptul că afirmațiile medicului vin după ce cel mai recent studiu desfăşurat la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York a demonstrat că o regiune a creierului denumită hipotalamus este mai mică la femeile care iau în mod regulat pastile anticoncepţionale, spre deosebire de cele care nu folosea această metodă de contracepție.

În ceea ce privește numărul femeilor care iau aceste medicamente, conform unui raport din 2019 al Departamentului pentru Economie şi Afaceri Sociale al ONU, aproximativ 150 de milioane de femei din întreaga lume consumau anticoncepționale.

Cum este afectat hipotalamusul?

Hipotalamusul, cel despre care vorbește studiul reglează o serie de funcţii involuntare ale organismului, cum ar fi apetitul, temperatura corpului şi emoțiile. De asemenea, el are şi funcția de a face legătura între sistemul nervos şi cel endocrin.

Studiul, care a fost prezentat chiar în această săptămână este primul care se opreşte asupra efectului contraceptivelor asupra hipotalamusului.

Referitor la modul de acțiune al anticoncepționalelor, specialiștii au aflat că în momentul în care o persoană consumă anticoncepționale, pilula transmite hipotalamusului că nu mai trebuie să producă hormoni.

Aceași idee este susținută și de studiile anterioare, care au arătat la rândul lor că hormonii sexuali încurajează creşterea neuronilor, spune autorul studiului.

Ce spun studiile?

Dr. Michael Lipton, profesor de radiologie la Colegul de Medicină Albert Einstein din New York și totodată coordonatorul acestui studiu, susține că una dintre ipoteze este că hormonii sintetici din contraceptivele orale interferează cu aceste efecte şi conduc la limitarea creşterii neuronale în această parte a creierului.

Pe de altă parte, el a mai precizează că studiul nu a identificat alte diferenţe de ordin cantitativ între creierele femeilor care iau contraceptive şi cele ale femeilor care nu folosesc pilula.

Totodată, un alt aspect punctat de acesta l-a reprezentat faptul că, în general abilităţile mentale ale femeilor care iau contraceptive nu par afectate. Totuși, cercetătorii au descoperit că un hipotalamus mai redus ca dimensiuni este asociat cu stări de nervozitate pregnante şi cu simptome de depresie.

Anticoncepționalele și tulburările de somn

Dr. Lipton subliniază însă faptul că rezultatele studiului nu sunt definitive, fiind vorba de un număr redus de femei care au participat la studiu. El a adăugat că este nevoie şi de alte studii pentru a verifica aceste concluzii.

Cu toate acestea, studiile care au fost realizate de-a lungul timpului au confirmat o serie de efecte neplăcute ale anticoncepționalelor. Spre exemplu, unul dintre ele a arătat că atunci când sunt consumate în doze mari, aceste medicamente sunt asociate cu tumori uterine, tumori ale glandei mamare și hiperplazie intraductală a glandei mamare.

În același timp, s-a constatat că folosirea în exces de anticoncepționale are ca efect perturbări ale somnului.