Contractul de referință pe petrol cu livrare în martie a urcat cu 43 de cenți, până la 98,84 dolari/baril, la mijlocul zilei în Singapore, în tranzacțiile electronice pe bursa de mărfuri din New York (NYMEX – New York Mercantile Exchange).
Ulterior, în jurul orei 9:30, ora României, prețul petrolului a urcat până la 99,13 dolari/baril.
În același timp, prețul petrolului Brent, tranzacționat pe bursa din Londra (ICE Futures Exchange), a stagnat în jurul a 116,23 dolari/baril, asta după ce acesta crescuse ieri ceva mai mult.
Institutul American pentru Petrol (The American Petroleum Institute) a spus marți seară că stocurile petrol au scăzut cu 4,5 milioane de barili în ultima săptămână, în timp ce analiștii chestionați de Platts prognozau u creștere cu 2,3 milioane de barili.
Prețul petrolului a planat în apropierea nivelului de 100 dolari/baril în ultimele câteva luni, în condițiile în care traderii reflectau semnele unei îmbunătățiri ale economiei SUA, pe fondul încetinirii economiei globale.
“Continuăm să ne așteptăm ca cererea pentru petrol să crească mai repede decât va crește capacitatea de producție. Este o chestiune de timp până când stocurile și rezervele OPEC vor fi epuizate complet, ceea ce necesită prețuri mai mari pentru petrol pentru a restrânge cererea”, scriu analiștii Goldman Sachs într-un raport.
Investitorii privesc cu mare atenție creșterea tensiunilor dintre Occident și Iran, al treilea cel mai mare exportator de petrol din lume. Parlamentarii iraniei forțează un plan prin care să sisteze exporturile către Europa, înainte ca Uniunea Europeană să impună un embargo în această vară.
Embargoul UE face parte dintr-o strategie a națiunilor occidentale pentru a presa Iranul să abandoneze programul nuclear, despre care SUA și alte state cred că folosește la contruirea unor arme.
Luni, președintele SUA Barack Obama a anunțat sancțiuni pentru banca centrală a Iranului, ceea ce va face mai dificil pentru Iran să vândă petrol altor state.