UPDATE: BNR a lăsat dobânda-cheie neschimbată

UPDATE: Banca Naţională a menţinut neschimbată, la nivelul de 6,25 la sută, dobânda de politică monetară, în urma şedinţei de joi a Consiliului de Administraţie. Decizia este în linie cu aşteptările pieţei.

De asemenea, Banca Centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

"CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", arată comunicatul CA al BNR.
Amânarea unei decizii ferme
Practic, BNR putea surprinde piața printr-o tăiere a dobânzii-cheie chiar sub 6%, deși majoritatea analiștilor excludeau vreo reducere până în 2012. Asta și dacă ne uitam cum leul s-a depreciat ieri până la minimul ultimelor 15 luni în raport cu euro, adică dincolo de 4,32, probabil și pe fondul unor așteptări de reducere a dobânzii de politică monetară.
Interesant este că pentru prima oară Asociația Analiștilor Financiar-Bancari (AAFBR) nu a emis un sondaj privind decizia de politică monetară cel puțin cu o zi înainte de ținerea ședinței de la BNR. Cel mai recent comunicat al analiștilor financiar-bancari datează din 29 iulie, vizând decizia de politică monetară din 3 august. Totuși, în acel sondaj, membrii AAFBR estimează că primele tăieri la nivelul dobânzii –cheie vor fi operate pe parcursul lui 2012, estimarea medie indicând 6% la finalul anului viitor.
Cine semnalează scăderea dobânzii-cheie?
Pe de altă parte, într-un sondaj Reuters din urmă cu o lună, analiștii Baraclays își revizuiau așteptările privind rata dobânzii de politică monetară, anticipând o tăiere cu 0,5 puncte, până la 5,75% în luna noiembrie. Anterior revizuirii, analiștii Barclays vedeau neschimbată dobânda-cheie până în trimestrul al doilea din 2012.
De asemenea, analiștii JP Morgan au ajuns să vadă dobânda-cheie coborând până la 5,25% în trimestrul III din 2012, după ce anterior se așteptau la o majorare până la 6,75%.
Totuşi, un sondaj publicat azi de agenţia Reuters anticipa păstrarea dobânzii-cheie de către BNR, iar estimarea medie a celor 16 analişti chestionaţi indica prima tăiere abia în trimestrul I 2012.
Şi analiștii ING scriau într-un raport din această dimineaţă că pe fondul reducerii inflaţiei BNR ar putea semnala relaxarea politicii monetare, dar, de asemenea, vedeau menţinerea dobânzii BNR la nivelul de 6,25%.
Dacă ne uitam în piața monetară, observam că dobânzile over night și cele la o zi au scăzut pe la 5,8%, cele la o soptămână au coborât la 6%, iar cele la o lună au alunecat spre 6,18%. Ar fi putut BNR să forțeze suplimentar scăderea dobânzilor din piața monetară, printr-o tăiere a dobânzii sale de intervenție, cu efect ulterior și asupra creditării populației și firmelor? Deocamdată a ales să amâne o asemenea decizie.
Contrapondere la limitarea creditării în euro
Șansele unei asemenea mișcări sunt în creștere, daca ar fi să privim la cele câteva semnale din piață menționate. În plus,o  tăiere a dobânzii de politică monetară ar contrabalansa efectul noului regulamentul BNR – reducerea accesului la credite în valută –, prin creșterea accesului la împrumuturi în lei.
Pentru că în acest fel, ar fi pentru prima oară când recomandarea “celebră” a BNR de a ne împrumuta în moneda națională ar ajunge să fie ancorată în realitățile pieței și, evident,luată în considerare de popor.