Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat în luna noiembrie 9.763 de controale în unităţi din industria agroalimentară, în urma neregulilor constatate fiind aplicate 99 de amenzi în cuantum de 531.600 de lei, informează miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA.
Potrivit ANSVSA, au fost verificate unităţi care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Foarte multe neconformități
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii, informează Agerpres.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi printre care: depozitare alimente direct pe paviment (Alba, 4.800 de lei), etichetare necorespunzătoare (Arad, 2.000 de lei), produse neconforme în cantităţi mari în spaţiul de depozitare destinat produselor alimentare astfel încât se depăşeşte capacitatea de depozitare (Argeş, 10.000 de lei), lipsă dezinfectanţi, stare de igienă necorespunzătoare, pereţi, plafoane şi ustensile neigienizate, lipsă documentaţie HACCP, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsă echipament de protecţie sanitară, stare de sănătate neatestată (Bistriţa-Năsăud, 27.600 de lei).
Capitala nu face excepție
În plus, ANSVSA a mai acordat amenzi pentru încălcări ale normelor legate de neîntreţinerea spaţiilor (Bucureşti, 10.000 de lei), manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare valorificate, nerespectarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare, neanunţarea autorităţilor competente de retragerea unui produs neconform, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat (Bacău, 57.200 de lei), lipsă trasabilitate, etichetare necorespunzătoare (Bihor, 16.000 de lei), depozitare necorespunzătoare (Braşov, 600 de lei), depozitare necorespunzătoare produs finit, lipsă fişe de aptitudine personal (Buzău, 2.400 de lei) etc.
În plus, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.