Investitorul elveţian Marc Faber spune că principalul pericol pentru economia globală este ca frânarea Chinei să tragă în jos pieţele de mărfuri şi economiile care se susţin pe exporturile de materii prime. Următoarea recesiune mondială ar putea fi "fabricată" în China avertizează şi banca americană de investiţi Morgan Stanley.
Să uităm de Grecia! Este invitaţia pe care ne-o adresează investitorul elveţian Marc Faber amintind că economia ţării este foarte mică dacă o comparăm cu restul lumii. Pentru el, faptul că pieţele internaţionale au acordat atâta importanţă crizei elene este doar o dovadă a fragilităţii care caracterizează sistemul financiar. Care va fi cutremurul care poate scutura această structură firavă? Pericolul vine de la China, este fără echivoc Faber, autor al newsletter-ului "The Gloom, Boom & Doom Report", devenit popular după anul 2008 pentru că a anticipat corect criza precedentă.
Economia chineză cunoaşte o frânare semnificativă, ceea ce se vede din declinul preţurilor la cupru, nichel şi minereu de fier unde aceasta este mare consumatoare. Raportările privind importurile în ţări care furnizează date statistice credibile precum Taiwan, Coreea de Sud sau Hong Kong sugerează că exporturile chineze au încetinit. Vânzările auto în cea mai mare piaţă din lume au suferit un declin în luna iunie a.c., pentru prima dată în mulţi ani, a menţionat Faber într-o intervenţie pentru CNBC.
Adio pentru creşterile de altădată!
Atenuarea ritmului de creştere este confirmată de datele venite săptămâna aceasta din China şi preluate de portalul financiar Zero Hedge. Astfel, Produsul Intern Brut înregistrează un avans anualizat de 7,0%, departe de nivelurile de 12% din 2007 şi 2010. Creşterea de 10,46% ale vânzărilor cu amănuntul este aproape la jumătate faţă de cea de dinainte de criză, iar producţia industrială, majorată cu 6,8% este la un minim comparabil cu cel din anul 2008 şi departe de reperele marginal sub 20% din 2007 şi 2009.
Cât de bine struneşte statul economia Chinei?
Este o frânare care îi îngrijorează şi pe reprezentanţii băncilor mai ales prin faptul că programul de stimulare chinez din anul 2009 a fost cel care a scos lumea din recesiunea economică. "China a fost singurul cel mai mare contributor la creşterea globală după criza financiară globală din 2008 şi, în al doilea rând, căderea liberă a Bursei săptămâna trecută chiar nu au putut fi corectată decât cu una dintre cele mai draconice măsuri luate vreodată", a declarat Ruchir Sharma, şef al departamentului pentru pieţe emergente al Morgan Stanley Investment Management într-o intervenţie pentru Bloomberg TV.
Autorităţile de reglementare au interzis instituţionalilor nerezidenţi să mai vândă acţiuni într-o încercare de a contracara declinul cu 30% al cotaţiilor bursiere pe parcursul unei singure luni. Faptul că au recurs la o dispoziţie într-atât de brutală i-ar putea pune în gardă pe investitori că statul chinez nu este atât de puternic pe cât se credea. Sharma explică astfel de ce pieţele au privit cu îngăduinţă acumularea unor dezechilibre şi a unor datorii în economia chineză: dacă ceva va merge rău, lucrurile stau diferit în CHina unde statul are control asupra economiei şi a pieţei de capital. Zdruncinarea acestei percepţii faţă de prezumtivul control deplin al autorităţilor poate aşeza pieţele într-o altă paradigmă avertizează analistul de la Morgan Stanley.
China poate trage după ea nu mai puţin de 120 de ţări
Şocul bursier este interpretat într-o viziune moderată de către Faber. Spre deosebire de SUA, unde 55% dintre cetăţeni au expunere pe Bursa de la New York, în China abia 10-12% din populaţie are plasamentele în acţiuni. Aceasta nu înseamnă că nu s-a exagerat cu escaladarea cotaţiilor. "Cred că avem un balon speculativ şi a fost multă fraudă", a declarat investitorul elveţian rezident în Thailanda.
Bursa de la Shanghai reflectă însă o slăbiciune a economiei reale ce poate avea implicaţii majore pe plan mondial. Spre deosebire de SUA şi Europa care sunt cosumatori marginali de materii prime, China înghite aproape 50% din livrările de pe piaţa internaţională de mărfuri. Aceasta atrage, în consecinţă, un şoc pentru ţări mari exportatoare de materii prime industriale precum Argentina, Brazilia, cele din Africa sau Orientul Mijlociu. Acestea, la rîndul lor, cu venituri în declin, vor fi mai puţin în măsură să absoarbă bunuri din China. Aşa se face că frânarea economiei acesteia nu este de neglijat. "Ar avea un impact uriaş asupra economiei mondiale", a declarat Faber amintind că sunt 120 de ţări care au ca partener major sau prim partener comercial China.
O criză "Made in China"
"Problema fundamentală rămâne aceea că nicio ţară în curs de dezvoltare în istorie nu a acumulat atâtea datorii", spune Sharma. El avertizează că jocul se termină şi, după inflamarea bulei imobiliare şi a celei bursiere, chinezii nu mai au unde pune capitalul în exces care deja părăseşte ţara; este un proces care va continua în următoarele luni.
Timp de peste cincizeci de ani fiecare recesiune globală a fost rezultatul unei împiedicări a economiei SUA, însă lucrurile ar putea sta diferit de data aceasta. "Asumarea mea este că în viitorii doi ani următoarea recesiune va fi fabricată în China (made in China), la fel cum se întâmplă cu atâtea bunuri în ziua de astăzi"
Cât de gravă este criza şi cum se mai pot face bani
Se răsfrânge criza pe piaţa de capital americană? Marc Faber spune că da, potenţând slăbiciuni intrinseci ale Bursei de la New York. Câştigurile companiilor listate vor fi dezamăgitoare şi deja acţiunile nu mai stau toate bine. Spre exemplu, titlurile General Motors au coborât la 31 dolari pe unitate, faţă de ultimul maxim de 39 dolari, iar Micron Technology a pierdut jumătate din capitalizarea sa bursieră. Acţiunile sunt supravândute şi au potenţial de revenire, însă limitat. "Nu vor fi noi maxime", afirmă Faber. Întrebat de realizatorul CNBC care sunt zonele faţă de care este optimist el a răspuns că economia Vietnamului continuă să performeze, iar acţiunile de pe această piaţă sunt rezonabil evaluate ceea ce crează premisele unui rally. Titlurile operatorilor de cazinouri din Macao au scăzut şi, chiar dacă mai pot scădea, crează premisele unei intrări favorabile în momentul de faţă. Acesta este cazul pentru aur, argint şi multe acţiuni ale companiilor miniere care operează zăcăminte de metale preţioase. "Pot încă să mai coboare, dar deja sunt suficient de apăsate pentru lăsa loc de creştere", a conchis investitorul.