Situaţia la burse este dificilă. Nu se mai vorbeşte aproape deloc de o dinamică ascendentă a cursurilor, iar pe termen mediu potenţialul de apreciere pare să fie cel puţin foarte limitat.
Euro-obligaţiunile de stat reprezintă doar parţial o alternativă investiţională: fie oferă o siguranţă relativ ridicată, însă randamente foarte scăzute, fie randamente ceva mai ridicate, asociate cu un un risc politic crescut, câteodată pur şi simplu imprevizibil (ex. Grecia). De cealaltă parte, obligaţiunile corporatiste din segmentul investment-grade, raportate la obligaţiunile de stat germane, prezintă un potenţial de câştig ceva mai mare – în termeni absoluţi randamentele sunt însă relativ modeste. Numai obligaţiunile corporatiste high-yield şi obligaţiunile bancare (junior) prezintă oportunităţi atractive de randament. Acest lucru este posibil şi în cazul unei înrăutăţiri ulterioare a situaţiei obligaţiunilor de stat din Europa de Sud-Est, însă, având în vedere incertitudinile legate de situaţia economică din zona euro (programele publice de economisire), există şi aici riscuri semnificative. Este normală, aşadar, căutarea unor alternative investiţionale profitabile, de pildă obligaţiunile pieţelor emergente denominate în monedă locală.
În ultimele 18 luni, acestea au demonstrat deja o performanţă foarte bună. Potrivit evaluării Raiffeisen Capital Management, obligaţiunile continuă să ofere un potenţial de câştig atractiv, mai ales că au înregistrat o apreciere bruscă în urma aversiunii faţă de risc la nivel mondial, înainte de a înregistra ultimele corecţii semnificative de curs. Desigur, trebuie să se facă o diferenţiere în ceea ce priveşte statele şi emitenţii şi o diversificare prin intermediul unui fond care investeşte în pieţele emergente în moneda locală.
În plus, obligaţiunile denominate în monedă locală prezintă posibilităţi suplimentare de câştig în cazul în care monedele de pe aceste pieţe emergente vor continua să se aprecieze faţă de euro. La rândul său, acest lucru va atrage după sine riscuri, dacă moneda euro se apreciază din nou în mod considerabil. Mai ales după deprecierea semnificativă a monedei europene de la începutul anului, o astfel de posibilitate nu e exclusă. Pe termen scurt, cursul euro este influenţat de sentimentul global pentru risc. Pe termen lung, potenţialul pozitiv privind randamentul obligaţiunilor pieţelor emergente denominate în monedă locală nu se schimbă. Acestea ar trebui să constituie o parte integrantă în portofoliile pe termen lung ale investitorilor.
Obligaţiunile continuă să ofere un potenţial de câştig atractiv, mai ales după creşterea aversiunii la risc.
Gerhard Aigner, general manager, Raiffeisen Capital Management Viena