Atenție la paracetamol! Acesta este unul dintre medicamentele cele mai utilizate de români. Dr. Tudor Ciuhodaru a avertizat asupra modului de administrare.
Paracetamol sau Ibuprofen. Aceste medicamente sunt extrem de periculoase dacă nu sunt administrate cu băgare de seamă. Dr. Tudor Ciuhodaru a spus clar câte pastile trebuie luate pe zi.
Cunoscutul medic a atras atenția părinților și bunicilor asupra pericolului acestui medicament. El a susținut că 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Trebuie respectat intervalul de minim patru ore între două administrări. Și respectarea dozei maxime zilnice este esențială pentru a nu apărea efecte toxice.
„Atenție, părinți și bunici! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol!”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina de Facebook.
El a spus că e necesar să se țină cont de intervalul de minim 4 ore între două administrări. Un alt lucru important este administrarea dozei maxime zilnice. Acestea două sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.
Atenție la automedicație! Ce pericole există dacă dacă se depășește doza de Paracetamol
În opinia sa, educația pentru sănătate și noțiunile de prim-ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Acest lucru a spus Tudor Ciuhodaru este inclus în cele două proiecte de lege pe care le-a depus în Parlament.
Până când acestea vor fi adoptate, trebuie să se știe:
1. Paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.
3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei și al
b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
Cât Paracetamol trebuie luat zilnic
4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
8. Copilul nu este un adult în miniatură (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la
9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/ kg /la o administrare).
10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (este necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.
Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală)
1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.
2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!
3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.
4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10 g, într-o singură priză sau doze de peste 150 mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.
5. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.
Dozele și modul de administrare
Doctorul a arătat și câte doze trebuie luate. În plus, el a explicat care este modul de administrare.
„a) Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:
Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.
Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.
b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:
Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.
Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului”, a scris renumitul doctor.
El a menționat că Paracetamolul a fost sintetizat în 1873. La data descoperii sale, eventualele efecte terapeutice au fost ignorate.