Paracetamol – efectele adverse periculoase pe care le are

Paracetamolul este una dintre cele mai des folosite medicamente de către români. Specialiștii, însă, spun că pastila poate provoca efecte negative dacă este luată într-un mod necorespunzător.

Cercetătorii au făcut o listă cu efectele negative pe care această pastilă le poate avea asupra corpului, dacă este administrată într-un mod greșit.

Așadar, de ce nu este bine să faci exces de paracetamol?

Risc de creștere a tensiunii arteriale

Paracetamolul este deseori prezentat ca o opțiune mai sigură în comparație cu o altă categorie de analgezice denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt asociate cu creșterea tensiunii arteriale și a riscului de afecțiuni cardiace.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit, într-un studiu din 2022, o asociere preocupantă între administrarea frecventă a paracetamolului și creșterea tensiunii arteriale.

În cadrul studiului, au fost incluși 110 pacienți cu istoric de hipertensiune arterială, cărora li s-a administrat o doză zilnică de un gram de paracetamol de patru ori pe zi. Aceasta este o opțiune terapeutică frecventă pentru pacienții cu dureri cronice. Unora li s-a administrat o pastilă placebo, timp de două săptămâni.

Într-un interval de doar două săptămâni, subiecții care au primit paracetamol au înregistrat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale.

Specialiștii au declarat că această creștere a tensiunii arteriale, similară cu cea observată în cazul AINS, ar putea mări riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%.

Specialiștii au recomandat persoanelor cu o prescripție pe termen lung pentru analgezice, utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul durerilor cronice, să aleagă cea mai mică doză eficace și să limiteze perioada de administrare la minimul necesar.

paracetamol
SURSA FOTO: Dreamstime

Risc de atac de cord și AVC

Nu doar cei cu tensiune arterială crescută trebuie să fie precauți când utilizează paracetamol în mod frecvent.

Există cercetări care sugerează că anumite variante de tablete de paracetamol, care conțin un ingredient ascuns, ar putea prezenta pericole dacă sunt luate pe termen lung.

Sodiul, un element esențial al sării, este frecvent utilizat pentru a facilita dizolvarea variantelor efervescente de medicamente, cum ar fi paracetamolul, în apă.

Fiecare pastilă solubilă conține concentrații semnificative de sodiu.

Dacă cineva ar consuma doza zilnică maximă de paracetamol efervescent, ar depăși limita zilnică recomandată de 2g de sodiu de către Organizația Mondială a Sănătății.

Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea Centrală de Sud din China au relevat că utilizarea frecventă a paracetamolului cu sodiu poate spori riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, indiferent dacă o persoană are sau nu hipertensiune arterială.

paracetamol
Sursă: Dreamstime

Risc de alergie

Desigur, este extrem de rar ca paracetamolul să provoace efecte secundare dacă este administrat în doza corespunzătoare, conform NHS. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, există posibilitatea ca unele persoane să experimenteze o reacție alergică severă cunoscută sub numele de anafilaxie după administrarea pastilelor. Dacă prezentați următoarele simptome ale unei reacții alergice severe la paracetamol, este recomandat să sunați la 112:

  • Umflarea bruscă a buzelor, gurii, gâtului sau limbii.
  • Respirație rapidă sau dificultăți în respirație, manifestate prin șuierat intens, senzație de sufocare sau luptă pentru aer.
  • Strângerea gâtului sau dificultăți la înghițire.
  • Înroșirea, decolorarea sau paloarea pielii, limbii sau buzelor.
  • Confuzie bruscă, somnolență sau amețeli.
  • Erupție cutanată umflată, mâncărime sau plină de vezicule.
  • Leșin sau dificultăți în revenirea la starea de conștiență.

În cazul copiilor, apelați la 112 dacă observați că devin lângă sau nu reacționează la fel ca de obicei, le este dificil să își ridice capul, capul poate cădea într-o parte, înapoi sau în față, sau întâmpină dificultăți în menținerea concentrării.

Probleme la ficat și rinichi

Utilizarea excesivă de paracetamol este, de asemenea, legată de afectarea ficatului și a rinichilor, conform informațiilor furnizate de NHS.

Persoanele care se confruntă cu probleme hepatice sau renale sau au antecedente de abuz de alcool pe termen lung ar trebui să solicite sfaturi de la un medic sau farmacist înainte de a lua paracetamol.

Paracetamolul poate provoca tulburări ale sângelui

O altă consecință rară asociată cu paracetamolul este reprezentată de tulburările sanguine, inclusiv trombocitopenia și leucopenia, conform informațiilor furnizate de NHS.

Trombocitopenia indică prezența unui nivel redus de trombocite în sânge.

Trombocitele au rolul de a facilita coagularea sângelui. Un nivel redus al acestora poate interfera cu procesul de coagulare în urma unei leziuni, crescând riscul de sângerări prelungite în cazul tăieturilor.

Leucopenia este o condiție în care organismul nu produce suficiente globule albe, cunoscute sub denumirea de leucocite, care sunt responsabile de combaterea infecțiilor în sânge.

paracetamol
SURSA FOTO: doc.ro

Doza recomandată de paracetamol

Totuși, care este doza recomandată de paracetamol? Nu există un răspuns fix la această întrebare. Doza potrivită depinde de felul în care este paracetamolul. De exemplu:

  • Comprimate – 500 de mg sau 1 g
  • Capsule – 500 de mg
  • Sirop – 120 de mg, 250 de mg sau 500 de mg în 5 ml
  • Supozitor – între 60 de mg și 1 g

Doza recomandată pentru adulți este de două comprimate de 500 mg, administrate de până la patru ori într-un interval de 24 de ore.

Trebuie să lăsați cel puțin patru ore între administrarea fiecărei doze, fără a depăși un total de opt comprimate într-un interval de 24 de ore.

Dacă utilizați paracetamol pentru a trata o durere temporară, cum ar fi o durere de cap, s-ar putea să nu fie necesar să-l utilizați decât timp de o zi sau două.

O supradoză de paracetamol poate provoca leziuni hepatice.

Cum administrăm paracetamolul celor mici?

Nu ar trebui să administrați copilului mai mult de patru doze de paracetamol într-o perioadă de 24 de ore, fie sub formă de comprimate, fie sub formă de sirop.

Siropul pentru sugari, uneori denumit „sirop pentru juniori”, este destinat copiilor cu vârsta sub șase ani.

Dozele potrivite pentru copii

  • 3 până la 5 luni- 2,5 ml
  • 6 până la 23 de luni- maxim 5 ml
  • 2 până la 3 ani- 7,5 ml
  • 4 până la 5 ani- 10 ml
  • 6 până la 7 ani- 5 ml (250 g)
  • 8 până la 9 ani- 7,5 ml
  • 10 până la 11 ani- 10 ml

Dacă vorbim despre comprimate, acestea sunt dozele potrivite pentru copii:

  • 6 până la 7 ani- 250mg
  • 8 până la 9 ani- 375mg
  • 10 până la 11 ani – 500mg
  • 12 până la 15 ani- 750mg
  • 16 până la 17 ani- 1g