Atenție la peștele cumpărat pentru Masa de Florii! Recomandările inspectorilor ANPC
În preajma sărbătorii de Florii, inspectorii ANPC au furnizat o serie de sfaturi pentru consumatorii care achiziționează pește din magazine sau piețe.
Printre recomandările deosebit de importante se numără evitarea achiziționării produselor cu suprafață lipicioasă sau cu pete de mucegai. De asemenea, se recomandă evitarea cumpărării produselor de pește preambalate care nu sunt însoțite de etichete care să indice data de expirare. Se preconizează că vânzările de produse de pește vor cunoaște o creștere în perioada Floriilor, conform tradiției.
“În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte considerabil consumul de peşte şi preparate din peşte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia asupra potenţialelor pericole care pot fi întâlnite, la achiziţionarea acestor produse, deosebit de perisabile şi le recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi”, au transmis reprezentanții ANPC.
A fost găsit în piețe pește cu semne de alterare
La rândul său, președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, i-a anunțat pe toți consumatorii să țină cont de aceste recomandări. De altfel, la fel ca în fiecare an, comisarii ANPC au plecat deja prin piețe și au găsit foarte multe nereguli, semn că majoritatea comercianților preferă să nu respecte nicio regulă în speranța că nu vor fi prinși niciodată. Printre problemele identificate de comisarii ANPC se numără alimente ținute în condiții foarte proaste, dar și mai mulți pești care prezentau semne vizibile de alterare, cum ar fi ochii retractați în orbite sau burta moale. De asemenea, inspectorii au găsit produse expirate și diverse sortimente de pește cu miros ciudat.
Tocmai de aceea oamenii sunt rugați să fie foarte atenți, pentru că în cazul peștelui problemele de sănătate sunt iminente dacă vânzătorii nu l-au ținut în condițiile recomandate de lege.
“O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenţa modificări organoleptice” a spus Sebastian Hotca.