Atenție la piftie! Greșeala majoră care distruge aroma acestui produs tradițional românesc

Sursa: YouTube/Elena Cuisine

Piftia/răcitura este preparatul tradițional românesc care nu lipsește din meniul ales pentru marile evenimente. Deși majoritatea românilor o consumă cu drag, puține persoane știu să o prepare corect. Dacă vrei să știi de ce, uneori, nu ți se încheagă piftia, respectă regulile de mai jos. Spor la citit.

Mâncarea este un element important când sărbătorim mari evenimente, în special de Crăciun și Revelion. Astfel că oamenii scriu cu o lună de zile înainte lista cu preparatele tradiționale pe care le vor găti pentru cina festivă. Un exemplu de fel de mâncare, care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor, este piftia sau răcitura de porc.

Deși este un preparat pe care anumite persoane îl mănâncă cu plăcere chiar și-n zilele obișnuite, puțini oameni știu cum se gătește corect. Chiar dacă nu vor să recunoască, multe gospodine au fost măcar o dată în situația de a nu li se închega piftia. Dacă nu vrei să pierzi timpul degeaba în bucătărie luna aceasta, atunci respectă regulile din rândurile următoare, iar răcitura ta va ieși perfect.

De ce nu se încheagă piftia de porc. Evită această greșeală

Dacă vrei să mănânci cu familia o piftie de porc gustoasă și gelatinoasă, cumpără următoarele ingrediente:

– o jumătate de cap de porc;

– două picioare de porc;

– câteva bucăţi de şorici;â

– doi morcovi (leguma este opțională, se folosește pentru a oferi un gust dulce aromei finale)

– rădăcina de ţelină;

– boabe de piper;

– sare

– cinci/șase căţei de usturoi.

Stai liniștit/ă, modul de preparare al piftei/răciturii de porc nu este așa complicat, tot ce trebuie să faci este să fii atent/ă la detalii și să ai răbdare. Începe prin a tăia capul de porc în bucăţi potrivite ca dimensiune. Într-o oală, pune la fiert: urechile, râtul, bucăţile de carne şi şorici, oasele de rasol, picioarele de porc, alături de morcovii întregi şi ţelina, plus sare şi boabele de piper.

Carnea trebuie să fie bine acoperită de apă în totalitate. Este important să fie suficientă apă în oală deoarece nu aveți voie să adăugați altă apă după ce se evaporă în timpul fierberii. Trebuie să avem răbdare, totul se fierbe la foc mic, așteptăm până ce carnea se desprinde de pe oase. În timpul fierberii este necesar să îndepărtăm grăsimea și spuma de la suprafață.

Ce trebuie să faci pentru a se închega răcitura de porc

După ce s-a fiert carnea, scoate totul din apă pe platouri, inclusiv legumele, apoi îndepărtează carnea de pe os. Zdrobește usturoiul şi freacă-l cu sare, apoi adaugă usturoiul în oala în care au fiert carnea cu legumele. Așteaptă zece minune pentru a se amesteca aromele. Rezultatul final trebuie să fie ușor lipicios. Îți poți da simplu seama dacă piftia s-a închegat. Pune nişte zeamă pe o farfuriuță şi las-o în frigider.