Se pare că în prezent, în lume se comercializează produse farmaceutice contrafăcute în valoare de 4 miliarde de euro.

În principiu, falsificatorii vizează în special antibioticele, suplimentele farmaceutice și calmantele, iar printre confiscările vamale se numără și medicamente pentru malarie, diabet, cancer și boli de inimă.

De asemenea, livrările mai frecvente în pachete mici facilitează comerțul cu produse farmaceutice contrafăcute.

Un nou raport, publicat astăzi de Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), estimează la 4,03 miliarde de euro valoarea totală a produselor farmaceutice contrafăcute comercializate la nivel mondial.

Din datele privind confiscările vamale analizate în studiu, în perioada 2014-2016, reiese că antibioticele contrafăcute, suplimentele farmaceutice și calmantele au fost cele mai frecvente.

Medicamente pentru HIV, contrafăcute

Autoritățile vamale au confiscat însă și alte medicamente, de exemplu, medicamente pentru cancer, medicamente antidiabetice, anestezice locale, medicamente pentru malarie, medicamente pentru tratamentul HIV și medicamente pentru boli de inimă.

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, una dintre sursele consultate pentru acest studiu, în Africa subsahariană, medicamentele neconforme și contrafăcute pentru malarie pot duce la 116 000 de decese în fiecare an.

Comerțul cu produse contrafăcute este facilitat de creșterea livrărilor în pachete mici, prin colete poștale sau trimiteri în plic, pe care lucrătorii vamali le detectează mai greu. În perioada 2014-2016, 96 % din confiscările vamale de produse farmaceutice contrafăcute au fost livrate prin poștă sau prin curier rapid.

„Produsele farmaceutice contrafăcute pot fi o amenințare directă pentru sănătate și viață, iar intrarea lor în UE, deseori prin pachete mici și vânzări pe internet, reprezintă o dificultate de a aplica legea pentru autorități. Pentru a rezolva această problemă, actuala coordonare la nivel național și la nivelul UE trebuie consolidată în continuare și sprijinită prin acțiuni la nivel mondial”, afirmă. Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau,

La nivel global, India, Hong Kong și China sunt cei mai mari producători de produse farmaceutice contrafăcute, iar Singapore și Hong Kong par să fie cele mai importante puncte de tranzit.

Companiile și întreprinderile cele mai afectate de contrafacere și piratare au sediul în primul rând în țări din OECD cum sunt Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Austria, Germania și Elveția.

Raportul se bazează pe un subset relevant de date din aproape o jumătate de milion de confiscări vamale de la agenții internaționale de aplicare a legii, și anume Organizația Mondială a Vămilor, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene și Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite. Seturile de date conțin informații culese și prelucrate de lucrătorii vamali.

Raportul conține și date din Sistemul de incidente de contrafacere al Institutului de Securitate farmaceutică (PSI), care conține multe cazuri de fabricare frauduloasă, etichetare greșită și ambalare frauduloasă raportate de întreprinderile membre ale PSI. Studiul se bazează și pe cercetările Organizației Mondiale a Sănătății, printre altele.

În constatările raportului nu sunt incluse și produsele farmaceutice contrafăcute produse și consumate pe plan național și intra-UE.