Ilie Bolojan, avertisment pentru alegătorii români
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avertizat că mulți români cred că șeful statului are mai multă putere decât are de fapt, conform Constituției. Potrivit spuselor sale, această impresie vine și din felul în care se desfășoară campaniile electorale pentru că mulți candidați la președinție își fac campanie ca și cum ar candida pentru funcția de prim-ministru.
În opinia sa, este important ca oamenii să înțeleagă că, dacă noul președinte nu va colabora cu Guvernul Ciolacu 2, mai ales în contextul actual, lucrurile nu vor merge bine. Nu ajunge doar un slogan electoral, a avertizat acesta, fără colaborare, proiectele nu se pot pune în aplicare.
Potrivit spuselor sale, atunci când milioane de oameni votează președintele, se creează impresia că el are o mare putere de decizie, dar, de fapt, nu e chiar așa. Sistemul de guvernare din România împarte puterea între președinte și Executiv, a reamintit el. Constituția a fost gândită astfel tocmai pentru a nu mai exista un lider cu puteri absolute, cum era pe vremea regimului comunist, a explicat politicianul. Acesta a dat asigurări că, dacă președintele și guvernanții colaborează, se pot realiza mai multe lucruri bune.
„Nu ştiu dacă au neapărat imaginea unui preşedinte tătuc, dar cu siguranţă în percepţia românilor preşedintele are nişte puteri mai mari decât în realitatea dată de Constituţie. Asta derivă şi din modul în care se fac campaniile electorale, pentru că o bună parte dintre candidaţii la Preşedinţie au nişte campanii care sunt de fapt campanii de premier.
Fac rău întregii lumi politice, pentru că setează nişte aşteptări care nu sunt onorate şi vedeţi că nu avem vot pentru, avem tot voturi împotrivă. Se câştigă pe voturi împotrivă pentru că ciclic se dezamăgeşte. Deci România are un sistem constituţional şi de guvernare care a împărţit puterea, o parte este la preşedinte, o parte la guvern. În anii ’90, când am gândit Constituţia, n-am mai dorit să permitem un nou tovarăş Nicolae Ceauşescu.
La noi puterea fiind disipată, dacă aceste două centre de putere, preşedintele şi guvernul cu majoritatea parlamentară colaborează, se pot face nişte lucruri în plus. Dacă intră în conflict, lucrurile bune care ar trebui să se întâmple sunt temporizate, pentru că dacă nu pot să se ajute unii pe alţii, sigur se pot carota, se pot sabota, pot să întârzie anumite lucruri, şi asta am văzut de foarte multe ori.
Împărţirea populaţiei în buni şi răi nu ţine loc de plata salariilor, a pensiilor, nu rezolvă inflaţia, nu rezolvă scăderea puterii de cumpărare. Aceste probleme le rezolvă colaborarea şi acţiunea coordonată care să creeze condiţii pentru aceste lucruri”, a explicat preşedintele interimar al României.
Sfatul lui Ilie Bolojan înainte de alegerile prezidențiale
Bolojan a reamintit tuturor că este important ca oamenii să nu fie puși în funcții pentru care nu sunt pregătiți. În opinia sa, partidele politice ar trebui să se gândească din timp la cine ar putea ocupa fiecare poziție, inclusiv cea de președinte.
El, de exemplu, nu a avut timp să-și facă un plan clar înainte să preia interimatul pentru că demisia lui Klaus Iohannis a venit foarte repede, aproape peste noapte. Acesta a recunoscut că nu se aștepta să ajungă în această situație, dar, fiind președintele Senatului, nu putea să refuze. Având în vedere că era o criză politică, nu era momentul pentru ezitări, a reamintit el.
Ilie Bolojan a comparat situația cu fotbalul. E ca la meciuri – ai nevoie de experiență, de „meciuri în picioare”, adică de ani de muncă, relații internaționale și cunoștințe solide despre politica externă. Pe el l-a ajutat faptul că îi place să citească, mai ales istorie, și că prin lecturile și informațiile urmărite zilnic, avea deja niște cunoștințe de bază despre cum funcționează lucrurile.
„Nu am stabilit nicio linie, pentru că demisia (n.r. – lui Klaus Iohannis) a venit practic de pe o zi pe alta. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung în această situaţie, dar, fiind preşedintele Senatului, nu aveam cum să evit şi, fiind şi o situaţie de criză pentru România, nu ne puteam permite niciun fel de răzgândiri.
Dar e bine să nu fii aruncat niciodată pe funcţii pentru care nu eşti pregătit, e bine ca lumea politică să-şi pregătească oameni pentru toate poziţiile, inclusiv pentru poziţia de preşedinte ai nevoie de ani în spate.
(…) Lucrurile astea se acumulează în timp, deci e de preferat să ai oameni care au o experienţă şi nu mai au nevoie de acomodare. Pe mine m-a ajutat faptul că, fiind un pasionat de citit şi de istorie, prin cărţile pe care le-am citit şi prin ceea ce urmăream zi de zi, am avut cumva noţiunile de bază, să spun aşa”, a explicat politicianul pentru cei de la eBihoreanul.