Anterior, autoritățile din 26 de țări membre UE, plus Islanda și Norvegia, sub coordonarea Comisiei Europene, au verificat 223 de site-uri web pentru a verifica dacă recenziile sunt reale sau false.

Atenție la recenziile de pe internet! Majoritatea sunt false

În urma controlului desfășurat, aproape două treimi din magazinele online, site-urile de rezervări, motoarele de căutare și site-urile de servicii de comparare analizate au stărnit îndoieli despre sinceritatea recenziilor.

Pe 144 de site-uri web verificate, autoritățile europene nu au putut confirma dacă respectivii comercianți se asigură că recenziile oamenilor sunt reale sau dacă au fost scrise de clienți care chiar au utilizat produsul sau serviciul evaluat.

În urma verificării recenziilor online de pe site-urile web verificate s-a constatat că:

– 104 dintre cele 223 de site-uri web examinate nu informează consumatorii despre cum se colectează și prelucrează recenziile online;

– doar 84 de site-uri web fac informațiile accesibile consumatorilor chiar pe pagina de recenzie, în timp ce restul le menționează cu „caractere mici”, de exemplu în secțiunea de termeni și condiții juridice;

– 118 site-uri web nu conțineau informații despre modul în care se previn recenziile false. Astfel, consumatorii nu au posibilitatea de a verifica dacă recenziile online au fost scrise de oameni care au utilizat efectiv produsul sau serviciul evaluat;

– 176 dintre site-urile web nu menționează dacă recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt interzise prin politicile lor interne sau nu menționează în ce mod site-urile web se asigură că există o indicație că recenziile sunt stimulate, potrivit Digi24.

Peste 50% dintre site-urile web încalcă Directiva practicilor comerciale neloiale

Autoritățile de Protecția Consumatorilor au concluzionat că peste 50% dintre site-urile web controlate ar putea încălca Directiva practicilor comerciale neloiale, care obligă comercianții online să le ofere oamenilor recenzii reale, care să îi ajută să aleagă produsele sau serviciile corect.

De altfel, autoritățile europene au avut îndoieli și despre restul de 18% din site-urile online controlate.

Comisia Europeană informează public că autoritățile naționale vor contacta comercianții respectivi pentru a-și corecta site-urile web și pentru a iniția acțiuni de asigurare a respectării legislației în conformitate cu procedurile lor naționale.