Începem 2022 cu un avertisment important din partea Poliției Române. Recent, a fost descoperită o înșelătorie care circulă pe cunoscuta aplicație WhatsApp. Mai mulți români au picat în plasa șarlatanilor.
Noul an aduce noi metode de a înșela oamenii cinstiți. Recent, șarlatanii din România au adaptat o înşelătorie celebră, cunoscută sub denumirea „accidentul“. Totul se desfășoară prin intermediul WhatsApp-ului, cunoscuta aplicație pe care mulți români o au pe telefon.
Atenție la hoți! Puteți fi furați chiar de pe WhatsApp
Planul atacatorilor este simplu și rapid, fără să le dea vreo urmă de bănuială victimelor. Poliția Română a explicat că oamenii sunt contactați pe WhatsApp de pe un număr de telefon necunoscut, iar persoana care îi apelează se identifică drept un membru al familie. Apoi victimelor le este prezentată o situaţie aparent credibilă.
Aceasta sunt două dintre cele mai cunoscute scenarii:
„Mami, mi-am pierdut telefonul şi nu mai am acces la contul cu bani. Îţi dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 5.000 de lei urgent pentru că trebuie să fac o plată azi.”
„Mama, mi s-a furat telefonul, trebuie să îmi iau rapid altul ca să blochez cardul să nu mă trezesc că rămân fără bani în conturi.”
După panica provocată de aceste mesaje, atacatorii oferă indicaţiile de plată, iar banii victimelor intră direct în conturile lor bancare. Comparativ cu metoda clasică „accidentul”, șarlatanul nu mai trebuie să se întâlnească cu victima sa, ci se poate afla chiar în alt oraş.
Recomandările Poliţiei Române
Dacă primiți un astfel de mesaj dubios, tot ce trebuie să faceți este să sunați imediat ruda sub care se identifică hoțul. Dacă vă spune că este fiul dumneavoastră, atunci apelați-vă direct băiatul pe numărul de telefon și vorbiți cu el.
Poliția Română ne îndeamnă să nu facem niciun transfer bancar până când nu suntem sută la sută siguri cu privire la identitatea omului care ne solicită banii.
În plus, nu trebuie să trimitem niciodată banii prin aplicaţiile de pe telefon unei persoane pe care nu o avem în agenda mobilă.
„Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi şi nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie”, au informat reprezentanţii IPJ Alba, conform adevarul.ro.