Codul european pentru aspartam este E 951, și este “inrudit” cu E 950 (acesulfam K), făcând parte din categoria îndulcitorilor chimici (artificiali).
Despre “beneficiile” folosirii aspartamului s-a scris foarte mult. Revista Nexus a acordat acestui subiect o deosebită atenție: două numere (din oct. – nov.1995 și dec.1995 – ian.1996) au găzduit importante articole despre aspartam și ce se ascunde în spatele afacerii.
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piața alimentară. Un raport al FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75% din reacțiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datorează aspartamului!
Multe dintre aceste reacții sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezența chiar moartea, după cum se relevă într-un raport al DHHS (Departamentul de Sănătate și Servicii Umane) al SUA din 1994. Iată doar câteva din cele peste 90 de simptome documentate în raport: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panică, vorbire îngreunată, tahicardie, palpitații, pierderea memoriei, pierderea auzului, amețeli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseală accentuată, iritabilitate, insomnie, respirație îngreunată, etc.
Cercetători care studiază efectele aspartamului au arătat că acesta declanșează și agravează următoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroză multiplă, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintală, fibromialgie, diabet, etc.
Aspartamul este fabricat din trei substanțe chimice: acidul aspartic, fenilalanină și metanol. În cartea “Prescription for Nutrițional Healing”, scrisă de James și Phyllis Balch, aspartamul se află pe lista denumită “otravuri chimice”. După cum veți vedea, acesta este adevărul.
Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a publicat o carte în care arată detaliat care sunt efectele distrugătoare ale aspartamului, folosind aproape 500 de referințe științifice. De asemenea, el mai arată și distrugerile datorate glutamatului, aditiv care conține 99% acid glutamic.
Aspartatul și glutamatul sunt neurotransmițători, adică facilitează transmiterea de informații de la un neuron la altul. O cantitate prea mare de aspartat sau glutamat va duce la distrugerea ireversibilă a unor neuroni datorită unui influx excesiv de calciu în aceste celule. Acest “supliment” de calciu pe care neuronul îl primește, va determină formarea de radicali liberi în exces care ucid celulă. De aceea aspartatul și glutamatul sunt denumite excito-toxine: stimulează celulele neuronale până le omoară!
Acidul aspartic este un aminoacid. În forma sa liberă, el duce la creșterea nivelului din sânge al aspartatului și glutamatului. După consumarea unor produse care conțin aspartam sau glutamat, crește nivelul din sânge al acestor neurotransmițători, adevărate excito-toxine.
Creierul primește astfel un nivel excesiv de aspartat sau glutamat și distrugerea neuronilor începe galopant, iar marea majoritate (peste 75%) a neuronilor din anumite zone din creier sunt morți înainte de a apare vreun simptom vizibil. Toate aceste afirmații sunt bine documentate și demonstrate de dr. Russell Blaylock în cartea să.
Câteva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau declanșate de excito-toxine că aspartamul și glutamatul sunt: pierderea memoriei, scleroză multiplă, pierderea auzului, demența, hipoglicemie, leziuni cerebrale, boala lui Parkinson, Alzheimer, epilepsie, dereglări hormonale.
Riscul este mult mărit pentru nou-născuți, copii, femei însărcinate, bătrâni și bolnavii cu probleme cronice de sănătate. Deși, în general, FASEB (Federația societăților americane pentru o biologie experimentală) este de acord cu toate hotărârile FDA, în acest caz a declarat că “este mai prudent să se evite folosirea suplimentelor alimentare care conțin acid glutamic de către femeile însărcinate, nou-născuți și copii.”
Acidul aspartic din aspartam are aceleași efecte nefaste că și acidul glutamic. Dintre principalele efecte, amintim doar câteva: dureri de cap, greață, dureri abdominale, oboseală accentuată (prin împiedicarea glucozei de a ajunge la neuroni), insomnie, deficiente de vedere, atacuri de panică, depresie, astm și probleme severe de respirație.
Persoanele care au consumat aspartam s-au plâns cel mai adesea de pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, după numărul mare de cazuri.
Blaylock nu este singurul medic celebru care apare în aceste cercetări. Printre cei care au vorbit despre distrugerile cauzate de aspartat și glutamat se număra și dr. Adrienne Samuels, psiholog specialist în cercetare. Un altul este Olney, profesor în departamentul de psihiatrie de la școală de Medicină din Universitatea Washington. El este unul dintre cei mai faimoși medici, o autoritate în acest domeniu. El chiar a informat compania Searle în 1971 despre faptul că acidul aspartic provoacă găuri în creierul cobăilor folosiți la experimentele cu aspartam. Lista celor preocupați de efectele acestor excito-toxine este însă mult prea mare pentru a fi trecută aici.
Un alt component al aspartamului este fenilalanină. Acesta este un aminoacid care se găsește în mod natural în creier. Persoanele care suferă de fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanină. Aceasta duce la un nivel periculos de mare al fenilalaninei în creier, deseori mortal. S-a demonstrat că prin consumul de carbohidrați asociat cu aspartam apare creșterea concentrației de fenilalanină din creier, chiar și la persoane care nu suferă de fenilcetonurie! Această nu este o teorie, toate experimentele făcute până acum demostreaza acest lucru cu prisosință.
Odată cu mărirea nivelului de fenilalanină din creier, concentrația de serotonină va scădea foarte mult, aceasta ducând la depresie și alte probleme emoționale grave.
Chiar și o singură folosire a aspartamului duce la creșterea cantității de fenilalanină din sânge. O poveste impresionantă despre consumul de aspartam a fost recent publicată în “Wednesday Journal” în articolul “Un coșmar cu aspartam”.
Descoperiri recente au demonstrat faptul că în mâncare există un drog extreme de nociv ce atacă în mod direct creierul, producând dependentă.
Puțini sunt cei care știu la ce riscuri se supun atunci când consumă alimente ce conțin aspartam (E951). Acesta este o neurotoxină ce conține metanol, una dintre cele mai nocive otrăvuri metabolice.
Aspartamul este un îndulcitor folosit de obicei în diferite băuturi, datorită faptului că are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât cea a zahărului natural. În timp, substanță poate provocă tumori mamare, uterine, cerebrale, tiroidiene și chiar pancreatice.
Produsele ce conțin aspartam sunt diverse, de la gumă de mestecat, cafea instant, dulciuri și sucuri light pană la produsele destinate diabeticilor. Specialiștii recomandă evitarea produselor ce conțin această substanță.