Atenție mare atunci când cumpărați pește. Îți poate pune sănătatea în pericol

peste

SURSA FOTO: Dreamstime

Peștele sau produsele de pește sunt la mare căutare, mai ales în această perioadă când ne aflăm în Postul Crăciunului. InfoCons a venit în sprijinul românilor cu mai multe informații utile de care aceștia pot ține cont.

Mare atenție atunci când achiziționăm pește și produse din pește. La ce trebuie să fie cu băgare de seamă consumatorii când achiziționează pește sau produse din pește. InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva informații utile de care aceștia pot ține cont.

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește vizează acordarea unei atenții sporite aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.

Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi, suprafață a pielii discontinue etc.

Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă

Potrivit sfaturilor venite, nu trebuie cumpărat pește sau produse din pește, dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime. Produsele pescărești trebuie păstrate, expuse la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.

Trebuie să vă asigurați că produsele pe care le achiziționați au etichetă. Nu cumpărați produse preambalate neetichetate. În plus, solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări.

Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate.

Cum trebuie să arate icrele de pește neprelucrate?

Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin. Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar.

InfoCons arată că produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică.

Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și a modului de depozitare și comercializare.

Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită;

Consumatorii afla rapid și ușor ce scrie pe eticheta conservelor de pește

Cu ajutorul aplicației InfoCons, printr-o simplă scanare a codului de bare de pe conservele de pește, consumatorii află :

– Alergenii ;
– Ingredientele ;
– Cantitatea de zahăr ;
– Cantitatea de sare ;
– Tipurile si numericul de E-uri (aditivi alimentari) ;
– Caloriile ;
– Distanța de alergare , mers sau pedalat pentru arderea caloriilor din produsul scanat .

„Achiziționăm și consumăm pește, dar am fost atenți la modul în care este expus peștele? Comerciantul îndeplinește condițiile optime pentru depozitarea peștelui? Am fost atenți la gradul de prospețime indicat prin aspect, miros?

Iar în cazul conservelor de pește, am citit eticheta?! Descarcă Aplicația GRATUITĂ InfoCons și află instant toate informațiile de pe etichetele conservelor de pește direct pe telefonul mobil!”, a spus președintele InfoCons, Sorin Mierlea.