Efectele necunoscute ale paracetamolului. Impactul medicamentelor asupra comportamentului uman

Efectele necunoscute ale paracetamolului.  Consumul de medicamente fără prescripție medicală este o practică cotidiană pentru milioane de oameni, însă un studiu recent a descoperit un efect surprinzător al acetaminofenului (paracetamol) – medicamentul de bază pentru reducerea durerii.

De obicei, oamenii se gândesc la acest analgezic doar în contextul ameliorării durerilor de cap sau a altor disconforturi fizice, însă cercetările recente sugerează că acesta ar putea influența și modul în care ne asumăm riscuri și gestionăm teama de pericole.

pastile, medicamente
SURSA FOTO: Dreamstime

Experimentul privind asumarea riscurilor

În cadrul unui experiment desfășurat de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio, o echipă condusă de neurologul Baldwin Way a evaluat comportamentele de asumare a riscurilor ale participanților care au consumat acetaminofen.

Studiul a arătat că persoanele care au luat o doză standard de acetaminofen (1.000 mg) au manifestat o tendință mai mare de a-și asuma riscuri în comparație cu cei care au primit un placebo.

„Acetaminofenul pare să reducă emoțiile negative atunci când oamenii evaluează activități riscante – pur și simplu nu mai simt aceeași teamă”, a explicat neurologul Baldwin Way de la Universitatea de Stat din Ohio, când rezultatele studiului au fost publicate.

De exemplu, participanții au fost rugați să efectueze un test în care trebuiau să umfle un balon virtual pe un ecran, cu scopul de a câștiga bani. Balonul creștea pe măsură ce era umflat, dar riscul era că acesta putea exploda, pierzând astfel câștigurile.

Cei care au consumat acetaminofen au fost mult mai dispuși să umfle balonul la dimensiuni mai mari, asumându-și riscuri semnificative și având mai puțină anxietate legată de posibilitatea ca balonul să se spargă.

„Având în vedere că aproape 25% din populația SUA ia acetaminofen săptămânal, o percepție redusă a riscului și o creștere a asumării acestuia ar putea avea efecte importante asupra societății.”

paracetamol
SURSA FOTO: Dreamstime

Reducerea anxietății și impactul asupra comportamentului de risc

Studiul sugerează că acetaminofenul ar putea reduce răspunsurile emoționale negative, cum ar fi frica și anxietatea, care influențează, de obicei, comportamentele de risc.

Așadar, în loc să fie doar un calmant al durerii fizice, acest medicament ar putea avea un impact subtil asupra modului în care percepem pericolele, chiar și în activități cotidiană.

Deși efectele descoperite sunt moderate și nu reflectă întotdeauna comportamentele din viața reală, cercetătorii sugerează că acest comportament ar putea fi semnificativ într-un context social mai larg, având în vedere că acetaminofenul este unul dintre cele mai răspândite medicamente din lume, consumat frecvent pentru a combate disconfortul cotidian.

Este important ca cercetările viitoare să clarifice aceste mecanisme și să investigheze mai profund modul în care medicamentele, inclusiv cele fără prescripție, influențează procesul de luare a deciziilor în fața riscurilor.

Deși acetaminofenul rămâne un medicament esențial inclus pe lista Organizației Mondiale a Sănătății, studiul subliniază necesitatea de a fi mai atenți la efectele sale psihologice potențiale. În timp ce multe dintre efectele sale sunt benefice pentru ameliorarea durerii, impactul său asupra percepției riscurilor și comportamentelor de asumare a riscurilor ar putea avea implicații semnificative pe termen lung.