Atenție mare în Postul Paștelui! Cine suferă de aceste boli nu trebuie să țină post niciodată

frigider

Mare atenție dacă vreți să țineți post în Postul Paștelui. Există o serie de afecțiuni medicale care le interzic celor care suferă de ele să țină post. Vezi mai jos despre ce este vorba.

Postul Paștelui este de multe ori un moment pe care oamenii îl folosesc pur și simplu ca dietă pentru a slăbi sau pentru o detoxifiere a organismului. Totuși, există persoane care nu ar trebui să îl țină niciodată, mai ales dacă suferă de anumite boli. De asemenea, important este ca alimentele pe care alegem să le consumăm să includă macronutrienți și micronutrienți într-o proporție adecvată necesarului caloric. În categoria macronutrienților întâlnim proteinele, glucidele și lipidele, iar în cea a micronutrienților, vitaminele și mineralele, scrie CSID.

Ce beneficii are postul?

Dr. Natalia Horobet-Rahota, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat care sunt efectele benefice ale postului, dar și cine nu ar trebui să țină post. De asemenea, oferă câteva recomandări dietetice pentru cei care urmează postul.

Postul ca regim poate reprezenta o restricție alimentară bine-venită pentru organism, cu condiția să alegem inteligent preparatele alimentare consumate în această perioadă. Astfel, acesta ajută la controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, contribuie la scăderea în greutate prin limitarea aportului de calorii, contribuie la stimularea metabolismului și reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și nivelul de colesterol.

Cine suferă de aceste boli nu trebuie să țină post niciodată

Conform specialiștilor, gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post, pentru că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți. De asemenea, pacienții care suferă de tuberculoză, diabet zaharat și boli metabolice, anemie, boli psihice, persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de 5 zile. Copiii și adolescenții nu ar trebui să țină post, deoarece sunt în perioada de creștere, când organismul are nevoie de minerale, vitamine și macronutrienți pentru a se dezvolta.

Recomandări pentru post

În post, trebuie să mâncăm puțin și des, este recomandat să avem 3 mese pe zi și 2 gustări. De asemenea, trebuie introduse in meniul zilnic proteine vegetale, cum sunt fasolea boabe, ciupercile, mazărea, năutul, lintea, soia și fructele oleaginoase (alune, nuci, migdale).

Mai mult, trebuie evitată cumpărarea de produse procesate cum sunt mezelurile de post, pateul vegetal, foietajul de post, covrigeii de post, deoarece sunt bogate caloric, dar și în aditivi și coloranți alimentari, însă trebuie să consumăm cât mai multe fructe și legume crude, cât și ciorbe sau supe cremă.

Evitaţi excesul de alimente cu conținut crescut de glucide (pâine, cartofi, paste făinoase, orez, fructe deshidratate) care predispun la exces ponderal şi cresc glicemia la persoanele cu diabet zaharat
evitaţi alimentele prăjite. Dieta în timpul postului, dacă este bine echilibrată, poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie.