Atenție mare la fasolea cu ciolan de 1 Decembrie! S-a aflat totul: Ce mânâncă, de fapt, românii

În 1 Decembrie este Ziua Națională a României. Cu acest prilej, se organizează numeroase evenimente și se pun pe masă bucatele tradiționale românești. Cum este cazul fasolei cu ciolan.

Fasolea cu ciolan este nelipsită de 1 Decembrie. Ceea ce nu știu însă românii, este că această mâncare tradițional românească se face cu produse care nu sunt de pe meleagurile noastre. Și asta pentru că peste 80% din fasolea pe care o gătim vine din Africa și America.

Potrivit știrileprotv.ro, care a făcut un material în acest sens, pesta porcină îi obligă pe procesatori să importe carcase din Olanda, Germania, sau Belgia, pe care dau cu 40% mai mult ca acum 6 luni.

În 1990 România avea o producție de fasole de aproape 60.000 de tone. În 2017, România produce doar 16.125 de tone, conform Insitutului Național de Statistică.

„Fasolea românească, din păcate, este tot mai rar de găsit în magazinele noastre. Odată că producătorii noștri nu pot concura la preț cu producătorii din UE, pentru că la noi costurile de producție sunt ceva mai mari, în primul rând datorită costurilor cu pesticidele, când sunt ani ploioși fasolea are multe boli și dăunători specifici, iar tratamentele costă mult, practic se dublează prețurile de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Cluj, Silvia Hicea.

În ceea ce privește carnea de porc, lucrurile sunt la fel de dramatice. Fermierii din România pot să asigure doar jumătate din cantitatea pe care o consumăm. Importurile de carne de proc au crescut de la 260.000 de tone în 2017, la peste 320.000 de tone în 2018, însă anul acesta creșterea va fi și mai mare, conform Asociației Producătorilor de Carne din România.