Pensiile de stat ale românilor vor fi stabilite în baza unei noi legi, iar proiectul acesteia este analizat de Curtea Constituțională a României (CCR), pentru a vedea dacă este constituțional sau nu.
Judecătorii ar fi trebuit să se pronunțe miercuri asupra actului, însă aceștia au amânat decizia a doua oară. Proiectul de lege se va aplica din septembrie 2021, iar printre noutățile incluse în acesta se numără recalcularea pensiilor actuale, stabilirea studiilor de masterat și doctorat ca vechime în muncă, reducerea vârstei de pensionare pentru „mamele eroine” și stabilirea unui singur tip de pensie anticipată.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat anul trecut de Parlament, însă acesta a fost reclamat la CCR, iar judecătorii trebuie să spună dacă actul este constituțional sau nu. După o primă amânare acum câteva săptămâni, CCR a amânat azi din nou pronunțarea unei decizii privind legea pensiilor, următorul termen fiind 13 martie 2019.
Actul este prevăzut să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice ar urma să fie abrogată. Pentru a se aplica, inițiativa legislativă trebuie semnată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial, dacă aceasta primește undă verde de la CCR. Documentul conține o serie întreagă de schimbări,cele mai importante sunt următoarele:
Pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Există o mare posibilitate ca unele pensii să crească. Nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.
Un alt punct important se referă la studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licenţă şi cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă. O altă prevedere stipulează că femeile care au născut cel puţin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu şase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de şase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil. Noua lege stipulează că se va rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, existăp atât pensie anticipată, cât şi pensie anticipată parţială, diferenţa între ele fiind că a doua se obţine cu penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări. Noua lege mai prevede şi plăţi retroactive la pensii pentru perioade la alegere. Dacă în prezent plăţile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.