De la crustacee precum stridiile și scoicile, și până la pești de apă dulce precum somnul și păstrăvul, există un număr infinit de opțiuni pentru a include peștele și fructele de mare în alimentație. Potrivit Mashed, unul dintre cei mai sănătoși pești de pe piață este somonul.

Potrivit Healthline, somonul este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Consumul regulat de somon poate reduce riscul apariției unor boli de inimă, poate sprijini sănătatea oaselor, previne pierderea musculară și contribuie la pierderea în greutate și multe altele.

În același timp, un somon care nu este proaspăt poate provoca intoxicații alimentare, care duc la simptome neplăcute precum greață, dureri abdominale, diaree, febră, oboseală. Pentru a evita aceste probleme care vă pun sănătatea în pericol, este important să depozitați corespunzător somonul și mai ales să știți dacă peștele mai este bun de consumat.

Folosiți-vă simțurile olfactive pentru a ști dacă somonul s-a stricat

Cu excepția cazului în care intenționați să consumați peștele în una-două zile, ar trebui să congelați întotdeauna somonul pentru ca peștele să-și păstreze aroma, textura și valoarea nutritivă.

Din păcate, atunci când somonul este ținut la frigider, și nu este congelat, poate să se altereze în decurs de una sau două zile. Conform USDA, când somonul este congelat, poate dura până la opt luni.

Miros de amoniac, textură moale

Dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la cumpărare, există câteva semne care indică faptul că somonul nu mai e proaspăt. Un file de somon alterat poate mirosi a amoniac, poate avea o textură foarte moale și poate avea o nuanță decolorată pe carne. Odată gătit, somonul rezistă până la patru zile, dacă este ținut în frigider, într-un recipient rezistent la umiditate.

După patru zile, căutați semne de alterare precum mirosul de acru și textura moale. Rețineți: un somon proaspăt are culoarea roz sau portocaliu, are o textură fermă și este marcat cu linii albe, distincte.

Beneficiile somonului

O cantitate de 100 -150 gr de somon poate oferi organismului peste 90% din necesarul zilnic de vitamina D. Cercetări de dată recentă sugerează că acizii grași Omega-3, precum cei din peștele gras, așa cum este somonul, pot avea un rol major în lupta împotriva aterosclerozei.

Potrivit unor noi cercetări, acizii Omega-3 din somon ar putea fi cheia unui risc mai mic de a avea probleme cardiace.

Anti-inflamator

Publicat în ”The Journal of Clinical Investigation”, un studiu recent a descoperit că acizii grași Omega-3 formează molecule care activează un receptor ce poate fi extrem de important pentru oprirea procesului de inflamație, ajutând astfel la combaterea bolii.

Deși oamenii de știință nu pot spune cu certitudine dacă un consum mai mare de acizi grași Omega-3 protejează de ateroscleroză, proprietățile lor anti-inflamatorii au fost asociate cu numeroase alte beneficii pentru sănătate, inclusiv cu o mai bună sănătate a creierului și cu reducerea durerilor articulare.