Oricât de gustoase ar fi sandviciurile cu pește prăjit, ar trebui să fiți foarte atenți când le comandați la restaurante. Există riscul ca în aceste produse, frumos prezentate pe o farfurie, să se ascundă ceva mai puțin apetisant și care poate pune în pericol sănătatea, avertizează Tastingtable.
Peștele care nu mai e proaspăt poate fi ascuns în aluat de bere
Într-un interviu acordat Insider, bucătarul Jay Brown, a afirmat: „Recomand să evitați sandvișurile cu pește prăjit. Dacă nu sunteți undeva la mare, la o tavernă unde se servește pește proaspăt, peștele vechi poate fi ascuns în aluat de bere.”
De obicei, peștele vechi poate fi verificat pe baza texturii sale moale și a mirosului înțepător. Dar când acesta este acoperit cu pesmet și condimente, nu mai poți simți acel miros înțepător și riști să ajungi direct pe un pat de spital, susține bucătarul. Un pește care nu este proaspăt poate provoca intoxicații alimentare, care duc la simptome neplăcute precum greață, dureri abdominale, diaree, febră, oboseală.
Alegeți peștele la grătar!
Peștele care nu a fost depozitat corespunzător sau a stat prea mult timp în frigider sau la congelator, poate duce la toxiinfecții alimentare și vă poate îmbolnăvi grav. Dacă vreți să vă bucurați de un sandvici cu pește fără riscul de a va îmbolnăvi, Jay Brown recomandă să alegeți peștele la grătar.
„Când se prepară un sandvici cu pește pregătit la grătar, se poate simți dacă nu e proaspăt, dacă are mirosuri înțepătoare sau e prea fiert”, spune Brown.
Miros de amoniac și textură moale
Dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la cumpărare, există câteva semne care indică faptul că un pește nu mai este proaspăt. Astfel, un file de somon alterat poate avea un miros înțepător, de amoniac, o textură foarte moale și chiar o nuanță decolorată pe carne. Odată gătit, somonul rezistă până la patru zile, dacă este ținut în frigider, într-un recipient rezistent la umiditate. După patru zile, căutați semne de alterare precum mirosul de acru și textura moale. Țineți cont că un somon proaspăt are culoarea roz sau oranj, are o textură fermă și este marcat cu linii albe, distincte.
Cu excepția cazului în care intenționați să consumați peștele în una-două zile, ar trebui să congelați întotdeauna somonul pentru ca peștele să-și păstreze aroma, textura și valoarea nutritivă. Din păcate, atunci când somonul este ținut la frigider, și nu este congelat, poate să se altereze în decurs de una sau două zile. Conform USDA, când somonul este congelat, poate dura până la opt luni.
Nutrienții din peștele gras
Peștele gras – somonul, anșoa și tonul roșu – este bogat în proteine și alți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-3 (un tip de „grăsimi sănătoase”). De exemplu, un file de somon fiert oferă 43,2 grame de proteine și 246% din valoarea zilnică recomandată de acizi grași omega-3.
Iată care sunt principalele moduri în care peștele gras aduce beneficii creierului.
Bogat în DHA, acid gras asociat frecvent cu funcția creierului
Creierul conține aproximativ 60% grăsime, deci peștele este un nutrient important pentru funcționarea creierului, conform John Hopkins Medicine. Acidul docosahexaenoic sau DHA este un acid gras omega-3 asociat frecvent cu funcția creierului, deși susține și un sistem nervos sănătos. Peștele este o sursă ideală de DHA. Sursele vegetale de acizi grași omega-3 conțin acid alfa-linolenic (ALA), care este transformat în DHA, în organism.