Atenție! Ministrul Sănătății lansează vestea dezastruoasă pentru toată România. Noi declarații despre epidemia de gripă

Este stare de alertă în toată țara. Ministerul Sănătăţii a declarat că săptămâna 14 - 20 ianuarie 2019 a avut caracter epidemic, la fel ca săptămâna anterioară. Un număr de 34 de persoane au murit din cauza gripei în acest sezon.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute în perioada 14 – 20 ianuarie 2019 a fost 117576, cu 21% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.459), şi cu 29,2% mai mare comparativ cu săptămâna anterioară (90.963).  

De la începutul sezonului au fost confirmate 522 de cazuri de gripă, 228 de cazuri de gripă cu AH1, 127 de cazuri de gripă cu virus AH3, 166 de cazuri de gripă cu virus A nesubtipat şi un caz de gripă cu virus B.       

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit la ”Sinteza Zilei” despre ceea ce se prefigurează a fi o epidemie de gripă în țară și a subliniat că în perioada imediat următoare lumea încă se mai poate vaccina și a îndemnat la calm și la respectarea regulilor elementare de igienă.

”Harta va fi actualizată, România va apărea colorată în roșu, suntem foarte aproape de declararea unei epidemii de gripă. Până nu aude cineva cuvântul epidemie, nu se mobilizează. Măsurile transmise în teritoriu sunt specifice unei epidemii. Ar fi bine în continuarea vaccinarea, specialiștii spun că ar fi o opțiune bună încă o perioadă scurtă de timp (…) automedicația, antibioticele, nu sunt o soluție. Medicii vor recomanda medicația. Există stocuri în depozite de antivirale, pe mine mă surprinde că în farmacii nu sunt. Această problemă am avut-o și anul trecut, am discutat cu Colegiul Farmaciștilor, mi se pare ciudat să facem același lucru în fiecare an (…) nu trebuie să fie panică, nu trebuie isterie, dar trebuie să respectăm anumite reguli” a spus Sorina Pintea.

Ce măsuri ar trebui să respecte populaţia pentru a preveni îmbolnăvirile:

  •        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

•        Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuşe/strănut la nivelul părţii interne a articulatiei cotului);

•        Igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

•        Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

•        Continuarea vaccinării antigripale