Conform credinței populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar Sanzienele încep să danseze. Această sărbătoare este una a Soarelui, a dragostei dar și a poftei de viață.
Dacă ar fi să ne luăm după legende, acestea spun că sânziene sunt niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Acestea se prin în hora și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite. Plantele devin de leac, care să ajute oamenii să amelioreze sau să vindece toate bolile. Mai mult, în noaptea această, Zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ, cânta și împart rod holdelor, femeilor căsătorite și contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor. Iar dacă toate acestea nu sunt de ajuns, Sanzienele tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină.
Există superstiția conform căreia persoanele care nu le sărbătoresc corespunzător această zi vor ajunge să supere Sânziene. Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această celebrare, pocindu-le gură. Totuși, nici bărbații nu scapă ușor. Cei care au jurat strâmb sau au făcut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare, conform Antena 3.